Cum ar putea falimenta schimb─ârile climatice industrii de mii de miliarde de dolari

in Companii, Energie, Poluare 30 September 2015 316 Views

Mark Carney, guvernatorul B─âncii Angliei, a aruncat m─ânu╚Öa investitorilor din industria combustibililor fosili cu un avertisment referitor la pierderile poten╚Ťiale imense pe care ace╚Ötia le vor suferi din cauza schimb─ârilor climatice, care vor face ca mari rezerve de petrol, c─ârbune ╚Öi gaze s─â nu mai poat─â fi exploatate,┬áinformeaz─â Financial Times.

Mark Carney, guvernatorul B─âncii Angliei

├Äntr-o evaluare a riscurilor financiare generate de ├«nc─âlzirea global─â, Mark Carney a recunoscut c─â exist─â┬ápericolul ca activele companiilor din industria combustibililor fosili s─â fie “imobilizate” de regulile mai stricte adopate ├«n lupta cu schimb─ârile climatice.┬á“Expunerea investitorilor din Marea Britanie, inclusiv a societ─â╚Ťilor de asigurare, la aceste schimb─âri este imens─â”, a declarat bancherul britanic, preciz├ónd faptul c─â aproape 20% din 100 cele mai importante companii din Marea Britanie (FTSE 100) activeaz─â ├«n industria extractiv─â ╚Öi a resurselor naturale.

“Provoc─ârile din┬áprezent aduse de schimb─ârile climatice p─âlesc┬á├«n importan╚Ť─â comparativ cu ceea ce ar putea veni. Odat─â ce schimb─ârile climatice devine o problem─â de definire pentru stabilitatea financiar─â, ar putea s─â fie deja prea t├órziu”, a mai spus el.

Guvernatorul nu a sugerat c─â din cauza riscurilor climatice Banca Angliei va ├«ncerca s─â aplice reglement─âri mai stricte pentru institu╚Ťiile financiare, ├«ns─â comentariile sale ├«i irit─â pe┬ádirectori din industria combustibililor fosili, care se confrunt─â ╚Öi cu presiunea pus─â de militan╚Ťii climatici care sus╚Ťin c─â investitorii ar trebui s─â-╚Öi retrag─â banii dian acest sector din cauza a╚Öa-numitului risc al activelor ┬áirecuperabile.┬áDeja reprezena╚Ťii c├ótorva companii din industria de petrol ╚Öi gaze sus╚Ťin c─â analiza lui Carney face abstarc╚Ťie de faptul c─â┬á╚Ť─ârile ├«n curs de dezvoltare au nevoie de aceste resurse pentru cre╚Öterea economic─â.

Carney a declarat c─â oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au calculat “bugetul de carbon” pe care lumea l-ar avea la dispozi╚Ťie pentru a┬ásatisface obiectivul de 2┬░C, iar acesta a fost evaluat ├«ntre o cincime ╚Öi o treime din rezervele mondiale dovedite de petrol, gaze naturale ╚Öi c─ârbune.┬á“├Än cazul ├«n care aceast─â estimare este aproximativ corecta, marea majoritate a rezervelor de petrol, gaze ╚Öi c─ârbune se dovedesc a fi ┬á“irecuperabile”. Acestea nu vor mai putea fi folosite f─âr─â tehnologia extrem de costisitoare a capt─ârii carbonului”, a mai spus acesta.

Shell ├«╚Öi abandoneaz─â pentru moment opera╚Ťiunile din zona arctic─â

Cu o zi ├«naintea discursului guvernatorului B─âncii Angliei, Shell a anun╚Ťat c─â va opri forajul din Marea Chukchi, Alaska, din cauza resurselor limitate de petrol ╚Öi gaze identificate aici de-a lungul verii. Shell a cheltuit p├ón─â acum 7 miliarde de dolari pentru explorarea poten╚Ťialului de hidrocarburi din zona arctic─â, ├«ns─â a ├«nt├ólnit o rezisten╚Ť─â puternic─â din partea ONG-urilor de mediu. Acestea au acuzat compania c─â planurile sale distrug ecosistemul ╚Öi accelereaz─â schimb─ârile climatice.

“Shell va ├«nceta activit─â╚Ťile de explorare din largul statului Alaska pentru viitorul previzibil. Decizia a fost luat─â ╚Ťin├ónd cont de rezultatele ob╚Ťinute ├«n pu╚Ťul Burger J, de costurile mari associate proiectului ╚Öi de legisla╚Ťia provocatoare ╚Öi imprevizibil─â care reglementeaz─â opera╚Ťiunile din largul statului Alaska”, se arat─â ├«n comunicatul de pres─â.

Reprezentan╚Ťii companiei au l─âsat ├«ns─â s─â se ├«n╚Ťeleag─â c─â exist─â posibilitatea ca, ├«n viitor, Shell s─â reia forajul ├«n alt─â parte a bazinului arctic.

Comentarii

comentarii