Cum crești performanțele centralei termice pe timp de iarnă

in Business, EcoLIFESTYLE, Energie 5 December 20173,617 Views

Funcționarea eficientă a centralei termice pentru obținerea unui randament ridicat și a unui consum cât mai mic reprezintă o prioritate pentru cei mai mulți utilizatori din România. Pentru creșterea eficienței și a performanței centralei aceștia pot monta accesorii de conectivitate și termoreglare care asigură și controlul de la distanță. Accesoriile variază de la senzori de exterior, până la termostate de interior cu tot mai multe funcționalități.

O funcționare optimizată a centralei poate fi obținută și prin intermediul unor programe presetate pentru momentele în care suntem acasă și cele în care suntem la serviciu, când nu este nevoie să menținem o temperatură de confort în casă. Toți acești pași ne ajută la obținerea unor economii importante la factura de gaze”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

Reducerea pierderilor de aer cald este o altă modalitate de creștere a randamentului centralei termice pe gaz. În acest sens, specialiștii recomandă verificarea izolației geamurilor, a ușilor de intrare și a altor elemente constructive ale imobilului. De asemenea, este recomandat ca radiatoarele să nu fie acoperite cu obiecte ce pot bloca schimbul de căldură.

steinelshop.ro/

Accesoriile de termoreglare pot aduce economii de până la 10%

Pentru o mai bună funcționare și un randament crescut al centralei termice este recomandată instalarea accesoriilor de termoreglare. Orice centrală acceptă astfel de dispozitive, iar în ceea ce privește costurile, acestea pornesc de la 100 lei pentru un termostat simplu sau o sondă de exterior și pot ajunge până la 900 lei, dacă vorbim de un accesoriu ce poate fi controlat prin intermediul unei aplicații mobile.

Cum pregătești centrala termică pentru „vacanță de iarnă”

Potrivit specialiștilor pregătirea centralei pentru perioada de vacanță este esențială. Înainte de a pleca de acasă este recomandat ca centrala să fie lăsată în priză și să se activeze, din centrală sau dispozitive externe, programul de vacanță, ceea ce înseamnă reglarea temperaturilor interioare la 18-19 grade. De asemenea, funcțiile de siguranță, precum cea de anti-îngheț și anti-blocare, trebuie să fie active pe durata în care utilizatorul lipsește de acasă pentru a preveni situații neplăcute. În acest fel, timpul de reîncălzire, la întoarcerea din vacanță, va fi scurt și fără un consum exagerat.

Pentru perioadele când utilizatorul este acasă, se recomandă setarea sistemului la 20 de grade pe timp de noapte pentru o eficiență maximă. Pe durata zilei, valoarea termică recomandată este de 23 de grade. Pe lângă această temperatură de confort fixată pe termostatul de cameră, consumul centralei va fi influențat și de temperatura de funcționare a acesteia, dar și de cantitatea de apă caldă menajeră consumată.

Comentarii

comentarii