Cum evit─âm contamin─ârile dintr-un salon cosmetic sau unul pentru tatuaje

in EcoLIFESTYLE 3 May 201817 Views

O plomb─â, o manichiur─â f─âcut─â la salon sau un tatuaj nu ar trebui s─â ne coste altceva dec├ót timpul petrecut la cabinet ori la salon ╚Öi ni╚Öte bani. ├Än mod ideal, nu ar trebui s─â fim preocupa╚Ťi de siguran╚Ťa noastr─â atunci c├ónd apel─âm la astfel de servicii, pentru c─â activitatea domeniilor care necesit─â sterilizarea instrumentarului este strict reglementat─â prin lege. ├Äns─â lucrurile nu func╚Ťioneaz─â ideal ╚Öi, ├«n caz de nerespectare a m─âsurilor de protec╚Ťie ├«n ce prive╚Öte infec╚Ťiile, este posibil s─â suport─âm costuri foarte mari. Hepatitele B ╚Öi C, HIV, tubercoloza ╚Öi sifilisul se afl─â pe lista bolilor care pot fi transmise chiar ╚Öi ├«n urma unor proceduri de ├«nfrumuse╚Ťare precum o pedichiur─â, un piercing sau un tatuaj.┬á ┬á

Sterilizarea superficială are costuri uriașe

Nu exist─â o statistic─â exact─â la nivel na╚Ťional legat de rata de transmitere a virusurilor ╚Öi bacteriilor ├«n cabinetele medicale sau de ├«nfrumuse╚Ťare, ├«ns─â cifrele sunt ├«ngrijor─âtoare la nivel mondial. Datele privind inciden╚Ťa la nivel mondial a virusului hepatitei B relev─â c─â acesta prezint─â cel mai ridicat risc de transmitere pe parcursul procedurilor stomatologice. De asemnea, se estimeaz─â c─â serviciile cosmetice sunt a treia surs─â de transmitere a virusurilor hepatice B ╚Öi C.

├Än Rom├ónia, peste 1,4 milioane de oameni au hepatit─â B sau C, conform Asocia╚Ťiei Europene a Pacien╚Ťilor cu Afec╚Ťiuni Hepatice (ELPA). Mai mult, ╚Ťara noastr─â ocup─â locul ├«nt├ói ├«n Europa la num─ârul de cazuri de hepatit─â C, potrivit Organiza╚Ťiei Mondiale a S─ân─ât─â╚Ťii, ╚Öi locul al patrulea ca rat─â a mortalit─â╚Ťii cauzate de afec╚Ťiunile hepatice. 10% dintre cele 12 milioane de persoane care se aproximeaz─â c─â sunt infectate cu virusul hepatitei C ├«n ├«ntreaga Europ─â sunt din Rom├ónia.

Cum se produc contaminările în cabinete și saloane?

Exist─â trei direc╚Ťii mari ├«n care poate avea loc o contaminare. Un microorganism infec╚Ťios poate fi transferat de la un pacient sau client la persoana care furnizeaz─â serviciul sau invers, de pe m├óinile personalului c─âtre pacient/client.

A treia direc╚Ťie de contaminare este transferul de agen╚Ťi patogeni de la un pacient la altul ori de la un client la altul, printr-unul dintre dispozitivele sau instrumentele folosite. ├Än aceast─â situa╚Ťie, cauza este sterilizarea necorespunz─âtoare a instrumentarului sau dezinfectarea defectuoas─â a cabinetului sau a salonului. ├Än cazul cabinetelor stomatologice, riscurile sunt cu at├ót mai mari cu c├ót cavitatea bucal─â este habitat pentru un num─âr mare de microorganisme.

├Äns─â ╚Öi saloanele de ├«nfrumuse╚Ťare pun probleme serioase. Dat─â fiind natura non-medical─â a procedurilor, se tinde spre o abordare mai relaxat─â ╚Öi ├«n privin╚Ťa steriliz─ârii. Din p─âcate, virusurile hepatice B ╚Öi C sunt rezistente pe suprafe╚Ťe ╚Öi dispar greu ├«n absen╚Ťa steriliz─ârii sau dac─â instrumentarul este ╚Ťinut la sterilizat mai pu╚Ťin dec├ót ar trebui. Virsul hepatic C poate supravie╚Ťui ├«n afara organsimului, la temperatura camerei, de la 16 ore p├ón─â la 4 zile. Virusul B este mult mai rezistent, supravie╚Ťuind c├óteva ore la 60┬░C, luni ├«ntregi la 30┬░C ╚Öi chiar ani la 20┬░C.

├Än cazul saloanelor, ├«ns─â uneori ╚Öi la stomatolog, se creeaz─â un cerc vicios cu plecare de la persoanele deja infectate cu un virus hepatic. Dac─â acestea ├«╚Öi declar─â boala, sunt adesea refuzate sau, ├«n situa╚Ťia saloanelor de manichiur─â ╚Öi pedichiur─â, li se cere uneori s─â vin─â cu trusa personal─â. Prin urmare, unii dintre cei infecta╚Ťi aleg s─â nu spun─â c─â sunt purt─âtori, presupun├ónd c─â sterilizarea se va face corect. Dac─â acest lucru nu se ├«nt├ómpl─â, ╚Öirul de ├«mboln─âviri este garantat. O sterilizare corect─â ar ├«nl─âtura toate aceste probleme, nefiind necesar ca purt─âtorii s─â fie refuza╚Ťi ╚Öi neexist├ónd riscul de transmitere a bolilor.

Legisla╚Ťie exist─â, urmeaz─â s─â fie respectat─â

Cabinetele de medicin─â dentar─â (╚Öi cabinetele medicale, ├«n general) trebuie s─â ├«ndeplineasc─â exigen╚Ťele ╚Öi normele sanitare ├«n vigoare pentru a func╚Ťiona ├«n cadrul legii. Ordinul nr. 961/2016 emis de Ministerul S─ân─ât─â┼úii a venit cu reglement─âri mai riguroase, ├«n special ├«n ceea ce prive╚Öte testele de autocontrol. Astfel, potrivit legii, toate unit─â┼úile sanitare (spitale, cabinete) care folosesc instrumentar refolosibil au obliga┼úia s─â-l sterilizeze dup─â fiecare utilizare, iar eficacitatea steriliz─ârii trebuie verificat─â la fiecare ciclu de sterilizare prin teste chimice ╚Öi s─âpt─âm├ónal prin teste bacteriologice.

├Än ceea ce prive╚Öte saloanele de cosmetic─â ╚Öi de tatuaje, acestea se supun prevederilor Ordinului nr. 1136/2007, privind aprobarea normelor de igien─â pentru cabinetele de ├«nfrumuse╚Ťare corporal─â, dar ╚Öi ale Ordinului nr. 961/2016. Prin urmare, ╚Öi saloanele de cosmetic─â sau de tatuaje trebuie s─â ├«ndeplineasc─â norme tehnice privind cur─â╚Ťarea, dezinfec╚Ťia ╚Öi sterilizarea. Indiferent dac─â este vorba despre tehnici de lucru, sterilizare ╚Öi metode de evaluare a steriliz─ârii sau despre proceduri de cur─â╚Ťenie, toate acestea au aceea╚Öi importan╚Ť─â ╚Öi ├«n cazul saloanelor de ├«nfrumuse╚Ťare, riscul pentru s─ân─âtatea popula╚Ťiei fiind similar.

La ce trebuie să fii atent când mergi la manichiură sau pedichiură?

Sterilizarea instrumentarului este fundamental─â.

Po╚Ťi cere s─â ╚Ťi se explice cum s-a f─âcut sterilizarea ╚Öi nu trebuie s─â accep╚Ťi ├«nceperea procedurilor cu forfecu╚Ťe sau alte instrumente care se afl─â deja pe suprafa╚Ťa de lucru ╚Öi care prezint─â semne c─â au fost folosite la clientul anterior.

╚śi cuva ├«n care se ╚Ťin picioarele ├«nainte de pedichiur─â trebuie dezinfectat─â, pentru a evita transmiterea micozelor.

Dac─â ai dubii, po╚Ťi solicita s─â fie dezinfectat─â ├«n prezen╚Ťa ta.

Este recomandat să refuzi tăierea cuticulelor și să optezi pentru împingerea lor. În felul acesta, riscul de a contracta o boală la salon scade considerabil.

Cum ar trebui s─â arate un salon de tatuaje?

În încăperile în care se execută tatuajele trebuie să fie amplasat doar echipamentul propriu-zis pentru tatuare.

M├óncarea, b─âuturile, articolele vestimenare sau prezen╚Ťa animalelor de companie sunt interzise ├«n aceste ├«nc─âperi.

De asemenea, e necesar ca ├«n spa╚Ťiile de lucru s─â existe chiuvete, iar suprafe╚Ťele ╚Öi pere╚Ťii ar trebui s─â permit─â o cur─â╚Ťare umed─â.

Lavetele, m─ânu╚Öile ╚Öi capacele de alimentare pentru vopsele sunt de unic─â folosin╚Ť─â ╚Öi trebuie eliminate dup─â fiecare utilizare.

├Än cazul acelor ╚Öi al tuburilor (m├ónerele ma╚Öinii de tatuare), exist─â at├ót versiunile de unic─â folosin╚Ť─â, care trebuie eliminate dup─â utilizare, c├ót ╚Öi versiunile care permit o utilizare repetat─â, ├«ns─â doar ├«n urma steriliz─ârii corespunz─âtoare.

Sterilizarea care ne-ar feri de riscuri

Din p─âcate, oric├ót de aten╚Ťi am fi atunci c├ónd alegem un cabinet sau un salon, controlul asupra felului ├«n care se face sterilizarea nu ne apar╚Ťine. Sterilizarea ├«n conformitate cu toate prevederile legii este responsabilitatea operatorului ╚Öi doar el poate ╚Ötii ├«n ce m─âsur─â au fost respectate m─âsurile de protec╚Ťie ├«mpotriva infec╚Ťiilor.

O sterilizare corect─â se realizeaz─â ├«n mai multe etape, incluz├ónd presterilizarea (imersia instrumentelor ├«n solu╚Ťii dezinfectante speciale, cu spectru larg de ac╚Ťiune), sp─âlarea instrumentelor, ├«mpachetarea instrumentarului ├«n ambalaje de unic─â folosin╚Ť─â, sterilizarea propriu-zis─â, inscrip╚Ťionarea zilei ╚Öi a orei la care s-a f─âcut sterilizarea ╚Öi depozitarea ├«n compartimente speciale.

Esen╚Ťial─â este ╚Öi verificarea eficacit─â╚Ťii steriliz─ârii, de asemenea cerut─â de lege. Exist─â mai multe metode: cu indicatori fizico-chimici, printr-un test de controlare a penetr─ârii aburului sau prin teste biologice (bacteriologice). Dintre toate aceste teste de autocontrol, numai testele cu indicatori biologici pot ar─âta dac─â microorgansimele de pe obiectele contaminate au fost distruse 100%.

www.stericycle.ro

Comentarii

comentarii