Cum ne va ajuta UE s─â reducem deseurile textile

in Business 3 November 2015 1,181 Views

Auzim mai mereu despre colectarea selectiv─â a de╚Öeurilor de ambalaje ╚Öi despre reciclarea lor. Despre reciclarea textilelor se vorbe╚Öte ├«ns─â mai pu╚Ťin. Recent, Uniunea European─â a anun╚Ťat o investi╚Ťie de 3,6 milioane de euro ├«ntr-un program de reducere a emisiilor de carbon ╚Öi a consumului de ap─â din sectorul industriei textile europene. Va fi implementat ├«n 11 ╚Ť─âri, printre care ╚Öi Rom├ónia.

11_02_reciclare_textile

Se estimeaz─â c─â industria modei irose╚Öte ├«ntre 10 ╚Öi 20% dintre materialele textile pe care le prelucreaz─â. Cu jum─âtate din produc╚Ťia mondial─â localizat─â ├«n China, Hong Kong-ul trimite zilnic la groapa de gunoi 253 de tone de textile. La nivel global, deseurile textile constituie 5% din cantitatea total─â de de╚Öeuri.

Rata de reciclare a acestora este ├«ns─â foarte mic─â. Conform Agen╚Ťiei Americane de Protec╚Ťie a Mediului, refolosim doar 15% dintre de╚Öeurile textile, de╚Öi 95% din ceea ce ajunge la groapa de gunoi ar putea fi valorificat. Prin reciclarea unui kilogram de bumbac, de exemplu, am putea economisi 20.000 de litri de ap─â. De at├ót este nevoie pentru a cultiva ╚Öi a cre╚Öte planta din care se ob╚Ťine un kilogram de bumbac.

├Än luna septembrie a acestui an, WRAP, o asocia╚Ťie britanic─â care militeaz─â pentru folosirea responsabil─â a resurselor, a ini╚Ťiat un program prin care ╚Öi-a propus s─â reduc─â impactul de carbon ╚Öi consumul de ap─â ├«n sectorul industriei textile europene. Este vorba despre ÔÇŁEuropean Clothing Action PlanÔÇŁ, un program pentru care WRAP a ob╚Ťinut o finan╚Ťare de 3,6 milioane de euro din partea Uniunii Europene.

Cei responsabili cu implementarea lui inten╚Ťioneaz─â s─â lucreze cu branduri, retaileri, produc─âtori, companii de reciclare, organiza╚Ťii caritabile ╚Öi consumatori, pentru a dezvolta produse cu o durat─â de via╚Ť─â mai mare ╚Öi pentru a adapta procesele, astfel ├«nc├ót s─â se consume mai pu╚Ťine resurse, iar de╚Öeurile s─â poat─â fi valorificate pe linia de produc╚Ťie. ├Än plus, vor s─â-i ├«ncurajeze pe consumatori s─â cumpere mai pu╚Ťin ╚Öi s─â foloseasc─â un timp mai ├«ndelungat ceea ce au, dar ╚Öi s─â nu mai arunce textilele, ci s─â le recicleze.

Astfel, ini╚Ťiatorii sper─â s─â poat─â reduce cantitatea de textile care ajunge la groapa de gunoi cu 90.000 de tone, p├ón─â ├«n 2019. Programul va fi implementat ├«n 11 ╚Ť─âri din Uniunea European─â, ╚Öi anume ├«n: Danemarca, Finlanda, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Rom├ónia, Spania, Suedia ╚Öi Marea Britanie. ├Än viitor, ar putea fi extins ╚Öi ├«n Asia.

Reducerea deșeurilor textile, o preocupare deja comună pentru unele branduri

Patagonia Inc., companie american─â producatoare de echipamente ÔÇťoutdoorÔÇŁ profesionale, este renumit─â pentru ├«ncercarea sa de a-╚Öi reduce impactul asupra mediului. Pe l├óng─â verificarea sustenabilit─â╚Ťii furnizorilor de materie prim─â ╚Öi investi╚Ťii ├«n refacerea habitatelor folosite pentru produc╚Ťia acestor materii, Patagonia a desf─â╚Öurat numeroase campanii pentru ├«ncurajarea refolosirii ╚Öi recicl─ârii produselor sale.

Worn Wear este una dintre aceste campanii. ├Än cadrul ei, brandul ├«ncearc─â s─â ├«╚Öi conving─â consumatorii s─â p─âstreze ╚Öi s─â recondi╚Ťioneze produsele uzate. Pentru aceasta, ofer─â tutoriale ╚Öi kit-uri de reparare.

Un alt brand preocupat de reducerea textilelor irosite este H&M. Acum pu╚Ťin timp, compania a lansat o linie de ├«mbr─âc─âminte din materialele reciclate colectate de la clien╚Ťi ├«ncep├ónd cu anul 2013.

├Än plus, H&M a anun╚Ťat c─â va oferi granturi ├«n valoare total─â de 1 milion de euro pentru idei inovatoare, prin care compania ├«╚Öi poate reduce de╚Öeurile ╚Öi poate ÔÇ×├«nchide buclaÔÇŁ ├«n procesul de produc╚Ťie.

 

Citește și:

YWASTE?, sculptura care arată câte textile ajung în depozitele de deșeuri

Haine ecologice care se pot închiria sau returna după purtare

Comentarii

comentarii