Cum putem restructura sistemul forestier cu ajutorul PNRR

in Biodiversitate 7 April 2021 95 Views

Planul Na╚Ťional de Redresare ╚Öi Rezilien╚Ť─â (PNRR) aloc─â p─âdurilor ╚Öi ariilor naturale protejate o sum─â record de 1,5 miliarde de euro. Potrivit WWF Rom├ónia, aceste fonduri risc─â s─â fie risipite f─âr─â finalitate, deoarece ├«n domeniul p─âdurilor nu exist─â, ├«n acest moment, un plan de reform─â.

Sursa foto: WWF România / Mihai Constantineanu

├Än acest moment, PNRR este o list─â de dorin╚Ťe. Pentru a avea consisten╚Ť─â ne trebuie un plan de reform─â, fi╚Öele detaliate pentru a se ├«n╚Ťelege cum sunt alocate concret fondurile ╚Öi care sunt indicatorii de rezultat. La Comisia European─â trebuie s─â mergem cu pa╚Öii concre╚Ťi ╚Öi cu finalitatea preconizat─â pentru fiecare reform─â ╚Öi investi╚Ťie, dac─â dorim ca interven╚Ťiile pentru p─âduri propuse ├«n PNRR s─â fie agreateÔÇŁ, a declarat Antoanela Costea, manager de proiect pentru p─âduri ╚Öi arii protejate la WWF Rom├ónia.

Propunerile WWF în PNRR

├Än noiembrie 2020,┬áprima propunere┬áa Rom├óniei pentru implementarea Mecanismului UE de redresare ╚Öi rezilien╚Ť─â, ce ar trebui s─â fie prin excelen╚Ť─â un suport bugetar pentru reforme, a fost un e╚Öec. Aceasta a fost criticat─â ╚Öi de oficialii de la Bruxelles tocmai pentru lipsa unor reforme reale, inclusiv ├«n domeniul protec╚Ťiei mediului, respectiv conservarea biodiversit─â╚Ťii ╚Öi gestionarea durabil─â a p─âdurilor.

În martie anul acesta, în urma unor consultări publice, Guvernul a propus o nouă variantă redenumită a PNRR, care a fost discutată de două ori în cadrul executivului.

Propunerile WWF pentru┬ácombaterea t─âierilor ilegale ╚Öi conservarea biodiversit─â╚Ťii incluse ├«n PNRR:

  • Mijloace digitale de supraveghere ╚Öi control a activit─â╚Ťilor ilegale din p─âduri, ├«n special a t─âierilor ilegale de arbori;
  • Investi╚Ťii┬á├«n┬ádepozite┬á╚Öi facilit─â╚Ťi de sortare primar─â┬ápentru┬ávalorificarea superioar─â a lemnului, inclusiv prin tranzi╚Ťia de la sistemul de v├ónzare ÔÇťpe piciorÔÇŁ la v├ónzarea din depozite;
  • Dezvoltarea de coridoare ecologice, reconstruc╚Ťii ecologice ale habitatelor ╚Öi conservarea speciilor;
  • Identificarea zonelor poten╚Ťiale de protec╚Ťie strict─â ├«n┬á habitate naturale terestre ╚Öi┬á marine, ├«n┬ávederea punerii ├«n aplicare a Strategiei UE privind biodiversitatea pentru 2030.

Potrivit WWF Rom├ónia, consisten╚Ťa ╚Öi eficien╚Ťa acestor investi╚Ťii depind de cum va ar─âta reforma sectorului forestier ╚Öi, mai ales, dac─â va exista voin╚Ť─â politic─â pentru instituirea unei noi politici na╚Ťionale forestiere care s─â fie transpus─â ├«n practic─â ├«n timp util.

De exemplu, ├«mp─âdurirea terenurilor agricole degradate ╚Öi ├«nfiin╚Ťarea perdelelor forestiere se pot realiza p├ón─â ├«n 2026, cu condi╚Ťia preg─âtirii ├«nc─â de m├óine a unui pachet legislativ care s─â faciliteze acest proces, al─âturi de adoptarea unei noi strategii de prevenire ╚Öi de combatere a de╚Öertific─ârii. Dac─â vrem s─â ├«nfiin╚Ť─âm perdele forestiere, trebuie s─â preg─âtim cadrul juridic ╚Öi administrativ pentru a avea la dispozi╚Ťie terenurile necesare pentru ├«mp─âdurire (raportat la cadastru ┼či la eventualele exproprieri). Trebuie realizate proiectele tehnice care s─â cuprind─â inclusiv lucr─ârile de ├«ngrijire a culturilor p├ón─â la predarea ├«n stadiul de masiv ┼či apoi preg─âtirea cadrului administrativ pentru gestionarea ulterioar─â a acestor p─âduri”, sus╚Ťin reprezentan╚Ťii WWF Rom├ónia.

O serie de investi╚Ťii propuse, de genul ÔÇťOrganizarea bursei lemnuluiÔÇŁ sau ÔÇťReforma sistemului de administrare a p─âdurilor de stat prin modernizarea ╚Öi digitalizarea ROMSILVAÔÇŁ par mult prea generale ╚Öi f─âr─â finalitate.

Ce mai trebuie s─â con╚Ťin─â PNRR

Registrul Unic de Eviden╚Ť─â a P─âdurilor , o baz─â de date GIS (Sistem Informa╚Ťional Geografic) care s─â fie ├«ncorporat─â ├«n cadrul platformei informatice SUMAL (Sistemul Na╚Ťional Integrat de Urm─ârire a Trasabilit─â╚Ťii Materialelor Lemnoase) ╚Öi care s─â ofere informa╚Ťii de baz─â despre provenien╚Ťa lemnului, ca parte a primei verigi din lan╚Ťul de custodie a lemnului.

Dac─â nu exist─â o eviden╚Ť─â clar─â a suprafe╚Ťelor de p─âdure, nu se poate dezvolta un cadru legislativ relevant ╚Öi coerent, nu se pot absorbi investi╚Ťii pentru a sus╚Ťine o gestionare sustenabil─â a p─âdurilor ori planifica un control eficient”, explic─â reprezentan╚Ťii WWF Rom├ónia.

Dezvoltarea unor solu╚Ťii, utiliz├ónd inteligen╚Ťa artificial─â, care s─â permit─â┬ám─âsurarea digital─â ╚Öi stabilirea amprentei digitale a volumelor de lemn recoltat┬ádin p─âduri care sunt introduse ├«n pia╚Ť─â. Se va genera astfel un sigiliu electronic al transporturilor de lemn, instituit pentru urm─ârirea trasabilit─â╚Ťii lemnului ╚Öi pentru prevenirea transporturilor multiple sau ÔÇ×supra├«nc─ârcareÔÇŁ.

F─âr─â aceste solu╚Ťii tehnice moderne, controlul circula╚Ťiei lemnului r─âm├óne blocat ├«n trecut, nu se poate realiza expeditiv, se va limita ca ╚Öi p├ón─â acum la verificarea trasabilit─â╚Ťii documentelor ╚Öi mai pu╚Ťin a cantit─â╚Ťilor de lemn. De asemenea, posibilitatea realiz─ârii unui cubaj tehnic expeditiv, care ├«nl─âtur─â subiectivitatea factorului uman, va sus╚Ťine ╚Öi cre╚Öterea competitivit─â╚Ťii operatorilor din sectorul forestier.

Comentarii

comentarii