Cum să eviți risipa alimentară în propria locuință

Cum să procedezi atunci când faci cumpărăturile sau când gătești, ca să reduci cantitatea de mâncare care ajunge la coșul de gunoi? Doi specialiști în risipă alimentară ne oferă răspunsul.

01_21_foodwaste

Selina Juul, inițitoarea unei mișcări de combatere a risipei alimentare în Danemarca, și Jonathan Bloom, autorul cărții „American Wasteland” și dezvoltatorul site-ului Wasted Food, au publicat recent un articol în HuffingtonPost despre cum pot consumatorii să evite risipa în propriile locuințe.

Iată cele mai importante sfaturi pe care cei doi activiști le dau consumatorilor:

  1. Planificați atent ceea ce veți găti

Un adult consumă în medie 750 de grame de mâncare la fiecare masă. Atunci când gătim acasă, avem tendința să pregătim cantități mult mai mari decât avem nevoie. Pentru a evita risipa, e recomandat să gătim cu 30% mai puțin decât în mod normal.

  1. Folosiți farfurii mai mici, întrucât în ele încape mai puțină mâncare

O cercetare realizată în Danemarca arată că, reducând porțiile cu doar 9%, se previne 25% din risipa alimentară. În plus, conform unor studii americane, consumatorii nici nu conștientizează că mănâncă mai puțin atunci când porțiile le sunt reduse cu până la 20%, atâta timp cât farfuriile sunt pline. Artificiul constă așadar în alegerea unor farfurii mai mici.

  1. Alegeți coșuri mai mici atunci când faceți cumpărături

Atunci când consumatorul se plimbă prin supermarket, are tendința de a-și umple căruciorul cu produse de care nu are nevoie. Pentru a evita tentația, se recomandă alegerea unor cărucioare mai mici sau chiar o unor coșuri pe care sunteți nevoiți să le țineți în mână. Astfe, fie veți avea loc doar pentru produsele de care aveți neapărată nevoie, fie veți renunța la produsele inutile care vă îngreunează sarcina. La fel se poate proceda și cu frigiderul.

  1. Nu vă lăsați tentat de promoții

În multe cazuri, reducerile oferite pentru pachete promoționale cu mai multe produse similare nu sunt prea mari comparativ cu prețul aceluiași număr de produse individuale. Înainte de a cumpăra 3 produse în loc de unul, doar pentru că sunt la promoție, ar trebui să ne întrebăm dacă avem într-adevăr ce face cu ele. De cele mai multe ori, ajungem să le aruncăm, iar economia pe care credeam că am făcut-o se dovedește a fi de fapt o risipă.

  1. Comandați doar atât cât mâncați

De multe ori, restaurantele oferă porții foarte mari, doar ca să atragă clienți. Înainte de a comanda un anumit fel de mâncare, puteți întreba chelnerul cât sunt de mari porțiile, astfel încât să decideți dacă puteți consuma tot din farfurie sau dacă ar fi mai bine să împărțiți porția cu altcineva. De asemenea, puteți cere la pachet ceea ce vă rămâne pe farfurie.

spot_img

Ultimele știri