Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cum se implică Biserica Catolica în lupta împotriva schimbarilor climatice? Apelul transmis de Vatican înaintea COP 21

Reprezentanții Bisericii Catolice s-au alăturat apelului Papei Francis de a adopta un acord climatic tranșant la Paris. Susținerea lor vine în contextul în care din ce în ce mai multe studii demonstrează urgența adoptării măsurilor de salvarea a planetei.

10_27_bis_cat

Mai mulți cardinali, patriarhi și episcopi ai Bisericii Catolice din întreaga lume au cerut luni tuturor liderilor care vor fi prezenți la viitoarea conferință ONU pe tema schimbărilor climatice din decembrie 2015 să ajungă la un acord global „cu adevărat transformațional”.

Aceștia au insistat ca statele să adopte măsuri care să limiteze creșterea temperaturilor și să conducă la „decarbonizarea totală” a economiei până în 2050. De asemenea, au punctat necesitatea asigurării justiției sociale, mai ales pentru țările sărace, cele mai vulnerabile la schimbările climatice.

Anunțul a fost făcut luni la Vatican și vine după apelul Papei Francis din luna iunie . Reprezentanții Bisericii catolice au întărit astfel solicitările Papei.

Ne alăturăm Sfintelui Părinte în pledoaria pentru obținerea unui progres major la Paris, prin semnarea unei înțelegeri cuprinzătoare, transformaționale, sprijinită de toți și bazată pe principiile solidarității, justiției și incluziunii. Acordul trebuie să pună binele comun înaintea intereselor naționale, să protejeze planera și pe locuitorii ei.

Documentul publicat de Biserica Catolică mai precizează faptul că există „dovezi clare și sigure” că încălzirea globală este urmarea directă a „activităților umane dezlănțuite”, a modelelor actuale de progres și dezvoltare și a dependenței excesive de combustibili fosili.

Îngrijorarea Bisericii este justificată și de descoperirile recente ale oamenilor de știință.

Temperaturile din zona Golfului ar putea depăși limita suportabilă până în 2100

Un studiu publicat recent în revista Nature Climate Change avertizează că încălzirea globală ar putea crea, până la finalul secolului actual, o atmosferă atât de umedă și de caldă în Golful Persic încât corpul uman nu ar putea să o suporte. Autorii cercetării au explicat fenomenul:

Corpul își reglează temperatura la aproximativ 37 de grade Celsius, iar pielea – la 35 de grade. Această diferență îi permite să elimine căldura în exces, mai ales când aerul este înăbușitor. Dar dacă aerul atinge o anumită temperatură și o anumită umiditate, corpul nu mai este capabil să se auto-răcească și devine astfel prea fierbinte.

Dacă nu reducem activitățile umane generatoare de dioxid de carbon, riscăm să nu mai putem practica activități în aer liber și să nu rezistăm în interior fără aer condiționat.

Citește și:

Papa Francisc: Omul a exploatat natura prea mult

spot_img

Ultimele știri