Cum va compensa Ministerul Mediului suspendarea taxei la depozit

În urma negocierilor purtate cu Comisia Europeană, asociațiile municipiilor și orașelor și cu operatorii de salubritate, Ministerul Mediului a anunțat, marți, că urmează să fie introduse mai multe măsuri care să impulsioneze sistemul de reciclare și atingerea țintelor la nivel european.

Astfel, se va implementa sistemul “plătești cât arunci”, sistem stipulat de lege, dar care nu este încă aplicat în România, și care să conducă la utilizarea unui tarif diferențiat pentru cei care colectează selectiv.

De asemenea, Planul Național de Gestionare a Deșeurilor va fi finalizat până în luna octombrie și promovarea acestuia printr-o HG până la sfârșitul anului 2017.

Totodată, se are în vedere impunerea țintelor progresive de reciclare anuală a deșeurilor municipale pentru unitațile administativ-teritoriale (UAT)  începând cu 25%, până la 50% în 2020. În același timp, această prevedere stipulează că, pentru cantitățile nereciclate conform țintei stabilite, UAT vor plăti o contribuție la AFM de 50 lei pe tonă.

Ministerul Mediului și UAT vor demara campanii naționale de conștientizare a populației prin care să se prezinte avantajele colectării selective. Astfel, populația va fi informată că are posibilitatea să plătească doar fracția umedă și că reciclabilele pot fi predate gratuit direct la operatorul de salubritate. Pe lângă acestea se are în vedere și operaționalizareat uturor sistemelor de management integrat al deșeurilor (SMID-uri) construite în România.

BREAKING NEWS: Guvernul Tudose amână taxarea la groapă. Reciclatorii: „Este OUG 13 pentru mediu!”

Realitatea este că, în România, din 34 de SMID-uri construite cu fonduri europene doar unul este funcțional. În același timp, la fel de important este faptul că toate costurile provocate de introducerea taxei de depozit se regăsesc deja în facturile populației, în condițiile în care serviciile de salubritate nu s-au îmbunătățit față de anii precedenți. Ca atare, pentru o logică și coerență în aplicarea politicii de management al deșeurilor, România a luat decizia și a informat Comisia Europeană privind suspendarea taxei la depozit până la 1 ianuarie 2019. În perioada care urmează, vom aplica instrumente economice eficiente, fără costuri sociale și de mediu,  prin care colectarea selectivă să devină o practică națională, iar cantitățile care ajung să fie taxate la groapa de gunoi să se limiteze doar la fracția umedă. România nu riscă infringement prin adoptarea acestei măsuri, dimpotrivă, evită un fenomen fără precedent în care tot mai multe cantități de deșeuri ajung să fie depozitate ilegal în jurul orașelor noastre, iar costurile reciclării să fie suportate doar de populație”, a declarat viceprim-ministrul Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

Ministrul Mediului a precizat că România se confruntă cu o creștere continuă a depozitării ilegale de deșeuri. De la începutul anului până în prezent, comisarii GNM au identificat cantități de deșeuri ilegal depozitate pe o suprafață totală, la nivel național, de 1.391.483 metri pătrați, față de 626.256 metri pătrați în 2016.

Acest fenomen a apărut ca formă de eludare a taxei la depozit, fiind unul de natură să pună în pericol sănătatea comunităților în care astfel de cazuri sunt tot mai des identificate. România nu a fost suficient de pregătită pentru introducerea acestei taxe, aceasta fiind, de altfel, și concluzia la care am ajuns împreună cu Comisarul European pentru Mediu, Karmenu Vella”, a mai spus Grațiela Gavrilescu.

Guvernul României, prin Ministerul Mediului, a luat decizia de suspendare a taxei la depozit până la 1 ianuarie 2019, ca urmare a unor deficiențe majore în aplicarea acesteia și a consecințelor sociale și de mediu înregistrate în primele 6 luni ale anului.

Dumitru Mihalache, A.R.M.D.: Reciclatorii sunt singurii nemulțumiți de OUG-ul privind taxarea la groapă

spot_img

Ultimele știri