Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cum vad guvernele pericolul din spatele schimbarilor climatice

Guvernele lumii au promis ca vor incerca sa combata schimbarile climatice care sunt asteptate sa ridice nivelul apelor, sa produca secete si inundatii devastatoare, dar inca mai trebuie sa cada de acord asupra unei definitii de baza, cea a pericolului, informeaza Reuters.Controversa a pornit odata cu prezentarea de sambata a raportului pe Schimbari Climatice ONU la Valencia, Spania.

"Cred ca lumea trebuie deocamdata sa se deprinda cu definirea cuvantului periculos", a spus Rajendra Pachauri, directorul comisiei ONU pentru Schimbari Climatice, dupa ce a prezentat raportul care prezice ca saracii din Africa si Asia sunt printre cei mai supusi riscurilor.

Alti experti sunt insa de parere ca o definitie precisa este imposibil de dat si ca acest lucru ar putea distrage de la eforturile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera de la fabrici, masini si unitati de productie energetica.

"Pericol inseamna lucruri diferite pentru oameni diferiti. Cand avem dovezi stiintifice atat de clare care ne spun ca trebuie sa dezvoltam solutii pentru aceasta problema, mi se pare o izbitoare pierdere de timp modul ingust in care a fost definita problema", a spus Yvo de Boer, directorul Secretariatului pentru Schimbari Climatice ale Natiunile Unite.

Uniunea Europeana sustine ca orice incalzire a climei cu mai mult de 2 grade Celsius ar putea fi o schimbare "periculoasa", care ar aduce valuri de caldura distructive, furtuni si penurie de apa.

Yvo De Boer evidentiaza ca unele tari cred ca limitarea incalzirii globale la 2 grade ar putea costa prea mult in timp in timp ce cateva state insulare din Pacific se tem ca ar putea fi "spalate" cu totul de pe harta cu mult inaintea inregistrarii unei astfel de cresteri.

Rajendra Pachauri considera ca vulnerabilitatea anumitor grupuri de oameni este prioritara inaintea deciziilor etice in combaterea incalzirii climatice.

El isi va sustine acest punct de vedere in timp ce va primi oficial Premiul Nobel pentru Pace pe 10 decembrie la Oslo, din partea Comisiei Interguvernamentale pentru Schimbari Climatice (IPCC), premiu pe care il imparte cu fostul vicepresedinte al Statelor Unite, Al Gore.

Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) estimeaza ca intre 75 si 250 de milioane de oameni din Africa vor fi confruntati cu o reducere a rezervelor de apa pana in 2020. Oamenii care locuiesc in apropierea celor mai importante delte de rau din Asia ar putea fi confruntati cu cele mai distructive furtuni si inundatii de pana acum.

Raportul IPCC defineste conceptul de "periculozitate la nivelul mediului" spunad ca "implica judecati de valoare" care depasesc limitele oamenilor de stinta.

Ottmar Edenhofer, economist sef la Institulul Postdam pentru Impactul Climatic, considera ca scaderea emisiilor de gaze cu efect de sera este mai importanta decat definirea precisa a termenului de schimbari "periculoase" . "In cele din urma, avem nevoie sa intelegem profilul comun al reducerilor de emisii. Aceasta este ceea ce ne trebuie. Si de asemenea, trebuie sa ne gandim la costurile implicate," a adaugat Edenhofer.

Foto: reuters.com

spot_img

Ultimele știri