Cum vorbești despre ecologie unui copil de 6 ani

in Business, Green Revolution 8 October 2015 938 Views

├Än lipsa unui curs de┬áecologie care s─â se predea obligatoriu ├«n ╚Öcoli, copiii prind din zbor informa╚Ťii despre planet─â, despre starea ├«n care se afl─â aceasta sau┬ádespre reciclare. Toate datele care ajung la ei prin diverse canale┬ásunt mai degrab─â┬áteoretice. Prin urmare, interesul lor este┬ádestul de sc─âzut. Dar dac─â i-am putea convinge, prin joc, interac╚Ťiune ╚Öi tehnologie, c─â ├«nc─âlzirea global─â este o problem─â serioas─â, la rezolvarea c─âreia ╚Öi ei trebuie s─â contribuie?

????????????????????????????????????

C├ónd auzi┬ázilnic despre consumul excesiv de resurse, despre ├«nc─âlzirea global─â ╚Öi schimb─ârile climatice, despre salvarea planetei prin consum sustenabil, tehnologii inovatoare ╚Öi reciclare, nu ├«╚Ťi┬á ├«nchipui c─â aceste concepte mai au nevoie de explica╚Ťii. Ce te faci ├«ns─â c├ónd e╚Öti pus ├«n situa╚Ťia de a-i vorbi unui copil de 6 ani despre toate astea? Sincer, nu ╚Ötiu. Nu pentru ca nu a╚Ö putea explica ├«n cuvinte relativ simple realit─â╚Ťi dureroase, ci pentru c─â i-a╚Ö pierde interesul dup─â primele 2 minute.

Exact la acest aspect s-au g├óndit ╚Öi cei de la Asocia╚Ťia Green Revolution c├ónd au creat Green Bee, o nav─â spa╚Ťial─â ├«n care copiii ├«nva╚Ť─â despre sistemul solar ╚Öi galaxie, despre consumul de resurse ╚Öi despre ce se poate ├«nt├ómpla cu P─âm├óntul dac─â oamenii vor continua s─â ├«l exploateze ├«n ritmul actual.

Despre Green Bee auzisem, c─âci e de 3 ani ├«n Parcul Tineretului din capital─â. Dar nu am avut ocazia s─â v─âd ce se ├«nt├ómpl─â de fapt ├«n aceast─â nav─â. Ieri ├«ns─â, ├«mpreun─â cu 11 copii de clasa a ╚Öaptea, am p─âtruns, u╚Öor sceptic─â, ├«ntr-un univers care se anun╚Ťa a fi fascinant.

Ce se întâmplă în nava Green Bee

Trebuie s─â m─ârturisesc c─â nu ma a╚Öteptam s─â g─âsesc un set-up at├ót de bine elaborat: u╚Öi care se ├«nchid automat, prin ap─âsarea unui buton; tablete c├ót ecranul unui TV, a╚Öezate ├«n semicerc ├«n jurul unui panou de comand─â; un ecran imens ├«n fa╚Ťa navei ╚Öi altele mai mici de jur ├«mpreujurÔÇŽ ╚Öi multe, multe lumini.

Nici nu am apucat s─â analiz─âm bine “situa╚Ťia”, c─â ne-au ╚Öi luat “├«n primire” c─âpitanul Raxo Williams si secundul s─âu, Noni. Cei doi urmau s─â ne conduc─â ├«ntr-o c─âl─âtorie prin univers, cu scopul de a c─âuta o alt─â planet─â locuibil─â, cu care s─â ├«nlocuim P─âm├óntul pe care suntem pe cale s─â ├«l distrugem.

Dup─â o scurt─â ├«mbulzeal─â a copiilor pentru a prinde cele mai bune locuri, am pornit. C─âpitanul Raxo ╚Öi Noni ne-au ghidat pe tot parcursul “misiunii istorice“: ne-au oferit numeroase detalii despre corpurile cere╚Öti pe l├óng─â care am trecut ├«n c─âl─âtorie ╚Öi au salvat nava de fiecare data c├ónd s-au ivit probleme. Nu au f─âcut-o ├«ns─â singuri: au apelat la ajutorul copiiilor, care au primit pe tablete misiuni pe teme legate de atmosfer─â, aer, poluare, ap─â, hran─â, energie sau de╚Öeuri.

????????????????????????????????????

Un moment important a fost reprezentat de trimiterea unor drone pe un corp ceresc str─âin. Cu ajutorul acestora, computerul de bord a putut afi╚Öa imagini de pe o planet─â care s-a dovedit a fi fost distrus─â de locuitorii ei, dup─â mai bine 4.200 de ani de existen╚Ť─â.

Dup─â ce c─âpitanul Raxo i-a avertizat pe copii c─â asta s-ar putea ├«nt├ómpla ╚Öi cu P─âm├óntul dac─â nu avem grij─â de el, le-a oferit solu╚Ťii pentru evitarea dezastrului: le-a vorbit despre reciclarea bateriilor ╚Öi aruncarea corect─â a gumelor de mestecat, despre emisiile rezultate din industrie ╚Öi din transport ╚Öi despre cum ne putem reduce impactul asupra mediului.

├Än final, dup─â c├óteva emo╚Ťii c─â am c─âl─âtorit ├«n timp ╚Öi c─â am ajuns ├«napoi pe Terra┬á├«n anul 2050, echipajul a rezolvat problema ╚Öi am aterizat cu bine, ├«n octombrie 2015.

“├Äntor╚Öi” pe P─âm├ónt, copiii┬áau participat ╚Öi la┬áun workshop de g─âtit, unde au aflat cum ├«╚Öi pot preg─âti singuri diferite feluri de m├óncare, din ingrediente variate ╚Öi ┬áprovenite din surse┬ásustenabile.┬áVictor Neme╚Ö, finalist Masterchef, a fost cel care i-a instruit ╚Öi i-a ajutat pe micii buc─âtari.

????????????????????????????????????

Cum a perceput echipajul experien╚Ťa Green Bee

S─â devin─â membru al echipajului de nav─â nu a fost foarte greu, ne-a explicat R─âzvan Dragu, actorul din rolul C─âpitanului Raxo: “Am urmat un trainning de 2 zile, apoi am mai ├«nv─â╚Ťat pe parcurs”.

De╚Öi c─âl─âtoresc ├«n spa╚Ťiu chiar ╚Öi de 2 ori ├«n aceea╚Öi zi, pentru Raxo ╚Öi Noni, experien╚Ťa nu este identic─â: depinde de v├órsta ╚Öi cuno╚Ötin╚Ťele copiilor. “Unii copii ╚Ötiu foarte multe detalii referitoare la sistemul solar, al╚Ťii au venit de 5-6 ori, ca s─â ├«nve╚Ťe.“, ne-a m─ârturisit Gabriela Marin, actri╚Ťa din rolul lui Noni.

Cristi, un b─âiat de doar 13 ani care a c─âl─âtorit cu Green Bee, a folosit misiunea pentru a-╚Öi testa cuno╚Ötin╚Ťele. A ╚Ötiut r─âspunsurile la mai toate ├«ntreb─ârile puse de c─âpitan, ├«ntruc├ót este pasionat de astronomie. Din experien╚Ťa din nav─â, a spus va r─âm├óne cu informa╚Ťiile despre reciclare ╚Öi ne-a promis c─â, ├«n viitor, nu va opta pentru folosirea ma╚Öinii, ci va merge cu bicicleta.

Despre programul Asocia╚Ťiei Green Revolution

Conform organizatorilor, proiectul Green Bee se adreseaz─â┬á copiilor cu v├órste ├«ntre 6-14 ani ╚Öi are ca scop schimbarea atitudinii fa╚Ť─â de mediul ├«nconjur─âtor, prin intermediul unei abord─âri interactive. Edi╚Ťia de anul acesta se desf─â╚Öoar─â ├«n perioada 28 iulie ÔÇô 30 noiembrie ╚Öi este sus╚Ťinut─â de Kaufland Rom├ónia.

Citește și:

Kaufland România și Green Revolution lansează cel de-al treilea sezon Green Bee

Green Bee, printre proiectele care au propulsat Coca-Cola România în finala Award for Corporate Excellence

Green Bee, un succes ├«nc─â din prima zi a ÔÇ×S─âpt─âm├ónii altfelÔÇŁ

Comentarii

comentarii