Studiu: cuptoarele cu microunde din UE emit la fel de mult CO ca 7 milioane de mașini

in Poluare 18 January 2018 160 Views

De-a lungul ├«ntregului ciclu de via╚Ť─â, cuptoarele cu microunde existente ├«n Uniunea European─â produc 7.7 milioane de tone de dioxid de carbon. Aceea╚Öi cantitate de gaze cu efect de ser─â este eliminat─â de 6.8 milioane de ma╚Öini ├«n timpul utiliz─ârii.

cuptoare cu microunde poluare

Avertismentul vine din partea unor cercet─âtori de la Universitatea din Manchester. Ace╚Ötia au calculat pentru prima dat─â impactul de mediu al cuptoarelor cu microunde din spa╚Ťiul comunitar, lu├ónd ├«n calcul emisiile din timpul produc╚Ťiei, utiliz─ârii ╚Öi elimin─ârii acestor electrocasnice.

Doar ├«n timpul utiliz─ârii, cuptoarele cu microunde din Uniunea European─â consum─â aproximativ 9,4 terawatt-or─â┬á(TWh) pe an. Cercet─âtorii estimeaz─â c─â aceasta este cantitatea de energie necesar─â pentru func╚Ťionarea a trei centrale electrice industriale care utilizeaz─â gaz.

V├ónz─ârile de cuptoare cu microunde sunt cele mai mari din categoria cuptoarelor. Din acest motiv, speciali╚Ötii britanici atrag aten╚Ťia c─â este nevoie de o strategie prin care s─â se diminueze impactul lor.

Ce recomand─â cercet─âtorii

Exper╚Ťii de la Universitatea din Manchester spun c─â este nevoie ├«n primul r├ónd de educarea consumatorilor.

Ace╚Ötia ar trebui s─â ├«nve╚Ťe cum s─â foloseasc─â ├«n mod eficient cuptoarele cu microunde, adapt├ónd timpul de utilizare ├«n func╚Ťie de felul de m├óncare pe care vor s─â ├«l ├«nc─âlzeasc─â. ├Än plus, ar trebui s─â reziste tenta╚Ťiei de a fi mereu la mod─â ╚Öi s─â opteze pentru ├«nlocuirea cuptorului vechi cu un altul nou doar dac─â primul se stric─â ╚Öi nu mai poate fi reparat. Iar c├ónd cump─ârarea unuia nou este inevitabil─â, ar trebui s─â le aleag─â pe cele eficiente energetic.

De asemenea, produc─âtorii ar trebui s─â joace un rol important ├«n cre╚Öterea duratei de via╚Ť─â a cuptoarelor cu microunde. Potrivit aceleia╚Öi cercet─âri, la sf├ór╚Öitul anilor ÔÇÖ90, ┬áun cuptor cu microunde avea o durat─â de via╚Ť─â de 10-15 ani, ├«ns─â cupoarele de ast─âzi nu rezist─â mai mult de 6-8 ani.

Cite╚Öte ╚Öi: VIDEO Serge Latouche: ÔÇ×Trebuie s─â demonstr─âm c─â decre╚Öterea nu este un demers masochistÔÇŁ

├Än 2005, la nivelul Uniunii Europene, s-au aruncat 184.000 de tone de de╚Öeuri de cuptoare cu microunde. P├ón─â ├«n 2025, se estimeaz─â c─â vom arunca 16 milioane de unit─â╚Ťi pe an, ajung├óndu-se astfel la o cantitate de de╚Öeuri de 195.000 de tone.

Comentarii

comentarii