Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Studiu: cuptoarele cu microunde din UE emit la fel de mult CO ca 7 milioane de mașini

De-a lungul întregului ciclu de viață, cuptoarele cu microunde existente în Uniunea Europeană produc 7.7 milioane de tone de dioxid de carbon. Aceeași cantitate de gaze cu efect de seră este eliminată de 6.8 milioane de mașini în timpul utilizării.

cuptoare cu microunde poluare

Avertismentul vine din partea unor cercetători de la Universitatea din Manchester. Aceștia au calculat pentru prima dată impactul de mediu al cuptoarelor cu microunde din spațiul comunitar, luând în calcul emisiile din timpul producției, utilizării și eliminării acestor electrocasnice.

Doar în timpul utilizării, cuptoarele cu microunde din Uniunea Europeană consumă aproximativ 9,4 terawatt-oră (TWh) pe an. Cercetătorii estimează că aceasta este cantitatea de energie necesară pentru funcționarea a trei centrale electrice industriale care utilizează gaz.

Vânzările de cuptoare cu microunde sunt cele mai mari din categoria cuptoarelor. Din acest motiv, specialiștii britanici atrag atenția că este nevoie de o strategie prin care să se diminueze impactul lor.

Ce recomandă cercetătorii

Experții de la Universitatea din Manchester spun că este nevoie în primul rând de educarea consumatorilor.

Aceștia ar trebui să învețe cum să folosească în mod eficient cuptoarele cu microunde, adaptând timpul de utilizare în funcție de felul de mâncare pe care vor să îl încălzească. În plus, ar trebui să reziste tentației de a fi mereu la modă și să opteze pentru înlocuirea cuptorului vechi cu un altul nou doar dacă primul se strică și nu mai poate fi reparat. Iar când cumpărarea unuia nou este inevitabilă, ar trebui să le aleagă pe cele eficiente energetic.

De asemenea, producătorii ar trebui să joace un rol important în creșterea duratei de viață a cuptoarelor cu microunde. Potrivit aceleiași cercetări, la sfârșitul anilor ’90,  un cuptor cu microunde avea o durată de viață de 10-15 ani, însă cupoarele de astăzi nu rezistă mai mult de 6-8 ani.

Citește și: VIDEO Serge Latouche: „Trebuie să demonstrăm că decreșterea nu este un demers masochist”

În 2005, la nivelul Uniunii Europene, s-au aruncat 184.000 de tone de deșeuri de cuptoare cu microunde. Până în 2025, se estimează că vom arunca 16 milioane de unități pe an, ajungându-se astfel la o cantitate de deșeuri de 195.000 de tone.

spot_img

Ultimele știri