Cur─â╚Ťenie de var─â ├«n Parcul Verdi. Cum po╚Ťi s─â participi

in Biodiversitate, Poluare 14 June 2017 102 Views

Bucure╚Ötenii pot participa s├ómb─ât─â, 17 iunie, ├«n parcul Verdi la o ac╚Ťiune de cur─â╚Ťare a acestuia, care se va desf─â╚Öura ├«ntre orele┬á11:00 – 13:00. Cu aceast─â ocazie, organizatorii vor s─â atrag─â aten╚Ťia publicului ╚Öi autorit─â╚Ťilor asupra pericolului pe care ├«l poate reprezenta dispari╚Ťia parcului.┬á

Verdi

 

Ac╚Ťiunea apar╚Ťine grupului de ini╚Ťiativ─â Floreasca Civic─â ╚Öi este derulat─â ├«n parteneriat cu Let`s do it Romania ╚Öi CeRe. Aceasta face parte din campania Verde de Verdi. ├Än plus, s├ómb─ât─â, cei care particip─â la ac╚Ťiunea de igienizare a parcului pot semna ╚Öi peti╚Ťia cu acela╚Öi nume, care a adunat pe platforma de-clic 1.237 de semn─âturi. Astfel, oamenii pot cere┬áinstitu╚Ťiilor publice locale s─â g─âseasc─â o solu╚Ťie pentru a reglementa situa╚Ťia juridic─â a Parcului Verdi. Organizatorii acuz─â autorit─â╚Ťile c─â aproape ├«ntreaga suprafa╚Ť─â a parcului a fost parcelat─â ╚Öi retrocedat─â, motiv pentru care cer autorit─â╚Ťilor s─â rezolve problema.

├Äncep├ónd cu ora 11:00 cei care vor s─â participe sunt a╚Ötepta╚Ťi de organizatori la intrarea dinspre strada Verdi. Voluntarilor le vor fi puse la dispozi╚Ťie cele necesare: m─ânu╚Öi, saci de gunoi sau greble. De asemenea, la ac╚Ťiune au fost invita╚Ťi ╚Öi primarul sectorului 2, Mihai Toader ├«mpreun─â cu consilieri din cadrul prim─âriei de sector. ├Än cadrul parcului va fi amenajat un punct ├«n care cet─â╚Ťenii pot s─â lase ├«n scris nemul╚Ťumirile ╚Öi cererile lor ├«n leg─âtur─â cu parcul pentru a fi transmise c─âtre autorit─â╚Ťi.

De ce ar putea disp─ârea Parcul Verdi

Potrivit reprezentan╚Ťilor organiza╚Ťiei Floreasca Civic─â, ├«n 2011, sectorul 2 de╚Ťinea cel mai mic procent de spa╚Ťiu verde/locuitor – 12, 43 mp. Acest lucru se ├«nt├ómpl─â ├«n vreme ce normele europene ├«n vigoare prev─âd minim 26 mp de spa╚Ťiu verde pentru un singur locuitor.

Raportul┬áVital Signs, publicat recent, ar─âta c─â ├«n ┬áperioada 2001-2013, la nivelul ├«ntregului Bucure╚Öti au fost retrocedate 36 de hectare din parcuri.┬áDe asemenea, ├«n ultimii 16 ani au fost restituite 23 de hectare, ├«nsemn├ónd spa╚Ťii verzi ╚Öi locuri de joac─â.

├Än plus, potrivit organizatorilor evenimentului, parcul Verdi avea ini╚Ťial o suprafa╚Ť─â de 17 hectare. ├Än prezent, au mai r─âmas 5,6 hectare, fiind habitatul diverselor specii de p─âs─âri, copaci ce au v├órste de peste 80 de ani sau alte animale.

ÔÇ×├Än 64 a fost organizat definitiv ca parc ╚Öi avea 17 hectare. (…) A mai r─âmas ceea ce se vede acum ca fiind parc. A fost retrocedat ├«n `99 o parte, de la aleea cu Castani spre Rahmaninov ╚Öi, din c├óte am ├«n╚Ťeles, asta ╚Ötiu sigur, restul ├«n 2005. Nici noi nu am ╚Ötiut, credeam c─â au r─âmas mai mul╚Ťi metri p─âtra╚Ťi. Dar, ├«ntr-o scrisoare la Prim─âria Municipiului, ni s-a zis c─â au mai r─âmas 0.5 hectare, care este practic partea dinspre Barbu V─âc─ârescu, unde sunt leag─ânele. Deci e o palm─â de p─âm├ónt, l─âsat─â probabil ca cei care vor s─â construiasc─â s─â aib─â ╚Öi zon─â verde, unde s─â nu le vin─â tot praful din Barbu V─âc─ârescuÔÇŁ, a declarat pentru Green Report Cristina Vanea, reprezentant al organiza╚Ťiei Floreasca Civic─â.

În `99, când o parte din teren a fost retrocedat, procesele au durat o lună.

ÔÇ×Pentru prima parte a parcului, care a fost dat─â ├«n `99, au fost procese care au durat o lun─â. Una dintre probe, atunci c├ónd a fost retrocedat partea dinspre strada Rahmaninov, a fost m─ârturia unui expert, care a spus <am fost la fa╚Ťa locului ╚Öi am constat c─â terenul respectiv e teren viran>. ┬áO alt─â prob─â era o h├órtie, care atesta un schimb de teren a unor particulari cu statul ├«n `56. La vremea aceea nu s-au ┬ápomenit schimburi de terenuri cu statul, care era atestat─â printr-o h├órtie f─âr─â num─âr de ├«nregistrare, f─âr─â ╚Ötampil─â, semn─âtur─â indescifrabil─â”, a mai declarat aceasta.

Mai mult dec├ót at├ót, reprezentan╚Ťii organiza╚Ťiei Floreasca Civic─â sus╚Ťin c─â noii proprietari preseaz─â autorit─â╚Ťile, prin instan╚Ťele de judecat─â, s─â le fie eliberate autoriza╚Ťiile de urbanism sau de ├«ngr─âdire, ceea ce va duce la defri╚Öarea masiv─â a parcului ╚Öi la apari╚Ťia de imobile.

Potrivit unei scrisori deschise din 2016, terenurile din Parcul Verdi au devenit proprietate privat─â, fiind retrocedate ├«n baza unor dispozi╚Ťii de Primar General, a unor sentin╚Ťe civile a Judec─âtoriei sectorului 2 sau ├«n baza Legii 10/2001.

Pentru mai multe detalii, cei interesa╚Ťi pot consulta pagina de Facebook a evenimentului.

Comentarii

comentarii