Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Curierul National: Criza loveste sectorul silvic si industria prelucrarii lemnului

Criza economica a afectat deja activitatea Directiei Silvice Suceava, a declarat, ieri, directorul unitatii, Valerian Solovastru, care a precizat ca unele firme care au castigat licitatii pentru masa lemnoasa renunta la contracte, iar altele au dificultati in a plati masa lemnoasa contractata.

Solovastru a spus, intr-o conferinta de presa, ca efectele crizei economice mondiale au inceput deja sa fie vizibile si au afectat Directia Silvica Suceava.

"Pe final de an ne-a afectat criza. Pe noi criza ne-a lovit in plin – si asta se vede din pozitia pe care au luat-o diversele societati cu care noi am colaborat, respectiv renuntarea la unele contracte, imposibilitatea de plata la timp a masei lemnoase, si asta, sigur, din cauza dificultatilor pe care ei le intampina", a spus directorul DS Suceava. El a aratat, ca de la zi la zi pretul cherestelei scade si, in plus, firmele contractante nu mai au desfacere.

Solovastru a adaugat ca, criza lemnului nu este foarte recenta si ca de anul trecut a observat o scadere a pretului de vanzare a masei lemnoase si a dezinteresului fata de aceasta resursa, comparativ cu anii anteriori, cand era o lupta acerba pe piata lemnului.

El a precizat ca, in cursul anului 2008, DS Suceava a realizat o productie silvica "usor mai mare" fata de anul 2007, in conditiile in care s-a exploatat cu 150.000 de metri cubi mai putin, de la 1,4 milioane de metri cubi in 2007, la 1,25 de milioane de metri cubi in 2008. Astfel, DS Suceava a realizat in 2008 o productie silvica de aproximativ 1.300 de miliarde de lei vechi, fata de 1.270 de miliarde de lei vechi in 2007, dar profitul este mai mic, din cauza calamitatilor din luna iulie, apreciind ca va ajunge la 140 de miliarde lei vechi.

Inundatiile din vara au dus la nerealizarea profitului propus

Solovastru a spus ca initial profitul propus pentru anul 2008 a fost de 300-350 de miliarde de lei vechi, dar au fost cheltuieli legate de obiectivele afectate de inundatiile din luna iulie. El a precizat ca, in urma inundatiilor, pastravaria de la Brodina a fost distrusa de ape, iar acum a fost repusa in functiune la capacitate maxima, totodata, au fost 420 de kilometri de drum forestier distrus in totalitate, iar in prezent aceste drumuri sunt functionale, fiind redate circulatiei, inregistrandu-se, totodata, si un volum de peste 11.000 de metri cubi de material lemnos luat de ape.

"Toate acestea au dus la nerealizarea profitului pe care ni l-am propus", a spus Solovastru.
El a prognozat ca anul 2009 va fi "foarte greu", pentru ca structura masei lemnoase nu mai este atat de atractiva si pentru ca noul Cod Silvic prevede recoltarea de masa lemnoasa conform amenajamentelor, si nu pe cote alocate de la centru.

Solovastru a aratat ca din cauza ca judetul Suceava a fost afectat in ultima perioada de mari calamitati, cum ar fi doboraturile de vant din 2002-2003 si din 2007, structura masei lemnoase si posibilitatea sunt mult diminuate si ca se va recolta masa lemnoasa mai mult din produse secundare.

Firmele reziliaza contractele

Directorul DS Suceava a mai apreciat ca o parte din firmele care au licitat pentru exploatarea de masa lemnoasa vor rezilia contractele. El a spus ca la licitatia organizata in aceasta toamna de DS Suceava s-au obtinut preturi exagerat de mari fata de posibilitatea pietei si crede ca agentii economici au mizat pe deprecierea leului, dar ca lipsa de solicitari la export face ca aceasta depreciere sa ramana fara efect.

"Deja avem solicitari de reziliere a contractului. Nu foarte mari. Eu sunt convins ca acolo unde masa lemnoasa s-a luat cu un pret mult peste ceea ce este normal sa se poata oferi contractele vor fi reziliate", a spus Solovastru, adaugand ca aproximativ 10 la suta din masa lemnoasa s-a luat la preturi foarte mari.

El a mai aratat ca dezinteresul fata de aceasta resursa a fost evident si la ultimele doua licitatii din luna decembrie organizate de DS Suceava cand, din volumul de 100.000 de metri cubi la drum auto s-au vandut doar 20.000 de metri cubi. "Aceasta situatie ne da de gandit legat de ce vom face in lunile ianuarie si februarie, daca mai e cazul sa intram in forta la exploatare de masa lemnoasa", a mai spus directorul DS Suceava.

spot_img

Ultimele știri