Curierul National: Lipsa subventiilor tine pe loc agricultura ecologica

Suprafata terenurilor cultivate in agricultura ecologica va creste in acest an cu peste 10.000 de hectare, la circa 250.000 de hectare, ritm mult mai lent fata de media anilor 2000-2007, de 25.000 de hectare anual, potrivit estimarilor unei federatii din domeniu.

"In 2008 s-au cultivat ecologic 240.000 de hectare, iar in 2007 circa 220.000 de hectare. Incepand din 2000, de cand se practica agricultura ecologica in Romania, ritmul de crestere a suprafetei cultivate ecologic a fost de 25.000 hectare pe an", a declarat ieri, dupa o conferinta de presa, presedintele Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica (FNAE), Ion Toncea, potrivit Mediafax. Acesta a aratat ca evolutia este determinata in special de lipsa subventiilor, care descurajeaza fermierii.

"Nu primim sprijin financiar specializat pe domeniul nostru. In UE, colegii nostri din tari precum Italia sau Austria primesc din bani europeni intre 300 si 800 de euro pe fiecare hectar cultivat ecologic. Noi nu am avut subventii din bani europeni. Am primit subventii de la bugetul intern pentru sectoare precum soia, plante medicinale, legume si fructe. Totodata, anul trecut am beneficiat si de ajutoare de minimis de 200 lei pentru 20 de hectare cultivate ecologic, insa ne-au fost acordate abia spre sfarsitul anului, iar pana acum nu avem vreo asigurare ca ni se va acorda ajutorul de minimis pe 2009", a mentionat Toncea.

Acesta a precizat ca pentru fermierii care au pasuni sau fanete ecologice subventia din bani europeni ar putea incepe de la 100-150 euro pe hectar, intrucat "nu necesita prea mare efort de cultivare", in timp ce pentru culturile de camp sprijinul ar trebui sa fie de 300-800 euro pe hectar. De asemenea, pentru cultivarea vitei-de-vie sau a legumelor si fructelor, subventia ar trebui sa fie de 400-500 euro pe hectar, potrivit presedintelui FNAE.

Ministerul Mediului si al Sanatatii ar trebui sa sprijine agricultura ecologica

Toncea a aratat ca fermierii ecologici ar trebui sprijiniti financiar, pentru ca obtinerea de produse ecologice este mai costisitoare si fiecare produs necesita certificare din partea unor organisme independente.

"Potentialul Romaniei in agricultura ecologica este de maximum doua milioane hectare cultivate, avand in vedere ca noi producem marfa ecologica pentru a fi valorificata. Am participat la targuri internationale de produse ecologice unde marfa noastra a fost foarte apreciata si de aceea chiar am primit cereri mai mari decat puteam produce, in special la oua si miere ecologica", a spus Toncea.

Reprezentantul FNAE a mentionat ca nu doar Ministerul Agriculturii ar trebui sa sustina agricultura ecologica.

"Ar trebui sa contribuie si Ministerul Mediului pentru ca agricultura ecologica rezolva problemele de biodiversitate, poluare si degradare. Agricultura ecologica este binevenita in zonele cu probleme de aridizare sau climatice. De asemenea, Ministerul Sanatatii ar trebui sa ne sprijine, intrucat produsele ecologice sunt considerate hrana vie, nu contin pesticide si nici un volum atat de mare de apa cum au cele conventionale", a explicat Toncea.

In Romania sunt circa 4.000 de operatori ecologici

Potrivit datelor FNAE, in Romania sunt circa 4.000 de operatori ecologici, care cultiva, in principal, soia, floarea-soarelui, in, grau, porumb sau obtin miere ecologica.

In aceste conditii, Toncea a aratat ca, in 2007, operatorii ecologici au produs marfa in valoare de 120 milioane euro, din care 50% a fost exportata in tari precum Germania, Italia, Austria, Ucraina sau Rusia. In 2007, livrarile externe de produse ecologice agroalimentare au reprezentat, din punct de vedere valoric, 8% din exportul total de produse alimentare si agricole conventionale, potrivit presedintelui FNAE.

Pe de alta parte, seful Directiei cercetare din Ministerul Agriculturii, Aurel Badiu, a precizat ca fermierii ecologici pot obtine fonduri europene prin masura de agro-mediu, din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

"Daca un fermier ecologic initiaza un proiect evaluat si intocmit corect, poate accesa fonduri europene prin masura de agro-mediu. E adevarat, insa, ca aceasta masura nu este specializata pe agricultura ecologica, ci poate intruni anumite elemente care se includ in aceasta. Noi facem eforturi si incercam sa convingem CE sa acorde subventii strict pentru acest domeniu. Sa vedem ce putem rezolva", a spus Badiu.

spot_img

Ultimele știri