Curtea de Conturi UE: poluarea aerului este cel mai mare risc de mediu din Europa

in Poluare 14 September 2018 163 Views

Poluarea aerului este cel mai mare factor de risc din mediu pentru s─ân─âtatea public─â din Europa, conform unui nou raport realizat de Curtea de Conturi a Uniunii Europene.

Limitele de poluare a aerului stabilite ├«n Europa sunt mult mai slabe dec├ót cele stabilite de Organiza╚Ťia Mondial─â a S─ân─ât─â╚Ťii (WHO), iar majoritatea ╚Ť─ârilor europene nu le respect─â. Limitele stabilite de WHO sunt de dou─â ori mai stricte pentru particule ├«n suspensie (PM2.5 ╚Öi PM10) ╚Öi de ╚Öase ori mai stricte pentru emisiile de dioxid de sulf (SO2).

Poluarea aerului este principala cauz─â a peste 400.000 de decese premature ├«n Europa ├«n fiecare an. Luna trecut─â, guvernele a 11 ╚Ť─âri, printre care ╚Öi Marea Britanie, Fran╚Ťa, Germania, Ungaria, Belgia, Danemarca ╚Öi Spania au fost acuzate de c─âtre Agen╚Ťia European─â de Mediu c─â au ├«ncercat s─â profite de lacune juridice pentru a ├«╚Öi ascunde lipsa de progres privind combaterea polu─ârii aerului ╚Öi au cerut Comisiei Europene s─â le majoreze plafoanele de emisii.

ÔÇ×Avem o criz─â de s─ân─âtate public─â ├«n Europa din cauza polu─ârii aerului. Mai mult de 1000 decese premature au loc ├«n fiecare zi pe teritoriul Uniunii Europene, reprezent├ónd mai mult de 1% din num─ârul total de decese din UE. ├Änseamn─â de 10 ori mai mult dec├ót num─ârul de mor╚Ťi ├«n accidente rutiere.ÔÇŁ, a declarat Janusz Wojciechowski, auditor principal.

El a adăugat că poluarea aerului ar trebui să fie tratată ca o prioritate de către Uniunea Europeană, care cheltuiește 3.4 miliarde de euro din fondurile de coeziune pe biomasă extrem de poluantă, aproape de două ori mai mult decât fondurile rezervate pentru poluarea aerului, în valoare de 1.8 miliarde de euro.

Autorii raportului recomand─â o reevaluare a priorit─â╚Ťilor de finan╚Ťare a Europei ╚Öi atrag aten╚Ťia asupra standardelor divergente observate la diferite sta╚Ťii de monitorizare a polu─ârii. Conform lui Wojciechowski, exist─â riscul ca datele de monitorizare utilizate de Comisia European─â s─â nu fie ├«ntotdeauna credibile.

Green Report Shop Transport ECO

├Än luna mai a acestui an, Comisia European─â a anun╚Ťat c─â va trimite Fran╚Ťa, Germania, Ungaria Italia, Rom├ónia ╚Öi Marea Britanie ├«n fa╚Ťa Cur╚Ťii de Justi╚Ťie a UE pentru nerespectarea valorilor-limit─â convenite pentru calitatea aerului ╚Öi pentru neadoptarea m─âsurilor corespunz─âtoare pentru a scurta c├ót mai mult posibil perioadele de dep─â╚Öire a acestor valori.

Poluarea aerului are numeroase efecte negative asupra corpului uman, fiind asociat─â cu diverse afec╚Ťiuni fizice ╚Öi neurologice. Un studiu recent ar─âta c─â poluarea aerului provoac─â o reducere imens─â a inteligen╚Ťei.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii