Un cutremur a mutat orașul Zakynthos cinci centimetri mai la sud-est

in EcoLIFESTYLE 6 November 2018 178 Views

Orașul Zakynthos, de pe insula cu același nume din Grecia, s-a deplasat cu cinci centimetri mai la sud-est în urma unui cutremur de 6,4 grade, care a avut loc la sfârșitul lunii octombrie.

Un cutremur a mutat orașul Zakynthos cinci centimetri mai la sud-est

Potrivit lui Athanassios Ganas, cercet─âtor la Institutul de Geodinamic─â al Observatorului Na╚Ťional din Atena, aceast─â concluzie vine dup─â analizarea imaginilor ob╚Ťinute din satelitul Copernicus. Datele ini╚Ťiale indicau o mi╚Öcare a ora╚Öului de trei centimetri. Ganas a mai ad─âugat c─â mi╚Öc─ârile seismului au fost orizontale, nu verticale.

├Än prezent, oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â ├«ncearc─â s─â determine dac─â ╚Öi alte zone din apropiere ╚Öi-au modificat pozi╚Ťia.

Portul insulei Zakynthos și 250 de clădiri, inclusiv o mănăstire din secolul al XV-lea, au fost avariate în urma cutremurului care a avut epicentrul la 50 de kilometri de coasta insulei și la o adâncime de 10 kilometri. 120 din aceste clădiri au fost declarate ulterior ca fiind nesigure. Cele mai multe clădiri avariate se află în regiunile Kalamaki, Laganas, Lithakia, Keri, Mahairado și Lagopodo.

Un cutremur a mutat orașul Zakynthos cinci centimetri mai la sud-est

ÔÇ×Keri (n.r. un ora╚Ö ├«n sudul insulei) sigur s-a mutat mai mult, dar nu avem instrumentele necesare ├«n acea zon─â pentru a face m─âsur─âtori. De asemenea trebuie notat faptul c─â Pyros (n.r. un ora╚Ö aproape de Zakynthos, dar aflat pe continent) s-a mi╚Öcat 1,7 centimetri mai la vestÔÇŁ, ┬áa declarat Akis Tselentis, cercet─âtor la Institutul Geodinamic din Atena.

Cutremurul a fost sim╚Ťit ╚Öi ├«n Albania, Italia, Libia ╚Öi Malta. Zakynthos este o destina╚Ťie popular─â printre turi╚Öti, cu peste 200.000 de vizitatori str─âini ├«n 2017. Pe insula greceasc─â au fost sim╚Ťite dou─â replici ale seismului, una de 4,4 grade, iar alta de 5 grade.

Comentarii

comentarii