Danemarca ia în calcul să introducă etichete pe care să scrie impactul alimentelor asupra mediului

in Eat Smart 11 October 2018 25 Views

Guvernul danez a ├«nceput discu╚Ťiile legate de obligativitatea fa╚Ť─â de produc─âtori ╚Öi supermarketuri de a-╚Öi eticheta produsele alimentare ├«n func╚Ťie de impactul lor asupra mediului ╚Öi climei.

Danemarca ia în calcul să introducă etichetele pe care să scrie impactul alimentelor asupra mediului

Consiliul Danez al Agriculturii ╚Öi Alimentelor sus╚Ťine aceast─â modificare, pe care o vede ca pe o oportunitate de a promova bunele practici privind atenuarea efectelor agriculturii asupra schimb─ârilor climatice, transmite CNN.

ÔÇ×Toat─â lumea ╚Ötie c─â industria alimentelor influen╚Ťeaz─â climatul, dar dac─â restul lumii ar produce m├óncare a╚Öa cum o facem noi ├«n Danemarca, atunci P─âm├óntul va fi un loc mai bunÔÇŁ, a declarat directorul Consiliului, Morten H├Şyer.

Danezii au lucrat cu Uniunea Europeană în ultimii 10 ani pentru dezvoltarea acestui tip de etichetă și recunosc că nu a fost și nu va fi simplu deloc.

ÔÇ×S-ar putea s─â fie necesar s─â compar─âm efectul unui produs asupra climatului cu valoarea sa nutritiv─â. Un suc s-ar putea s─â aib─â un efect mic asupra climei, dar nu te va hr─âniÔÇŁ, a mai spus H├Şyer.

ÔÇ×Scopul nostru este s─â cre─âm o etichet─â precis─â. Trebuie s─â includem fiecare informa╚Ťie astfel ca produsele cum ar fi cele pe baz─â de plante, ├«nlocuitoare pentru carne, s─â aib─â informa╚Ťii despre impactul asupra climatului al soiei din produs cultivat─â ├«n America de SudÔÇŁ, a continuat acesta.

Danemarca ia în calcul să introducă etichete pe care să scrie impactul alimentelor asupra mediului

Culturile de soia au dus la distrugerea pădurilor tropicale din America de Sud, în special din Brazilia, însă o mică parte din recoltă este folosită ca hrană direct pentru oameni, potrivit datelor furnizate de Union of Concerned Scientists.

Organiza╚Ťia transmite c─â 70 ÔÇô 75% din cultura de soia este folosit─â pentru hr─ânirea puilor, porcilor, vacilor ╚Öi pe╚Ötilor din cresc─âtorii, ├«n timp ce doar 6% este consumat─â de oameni. Din restul culturilor se ob╚Ťine ulei vegetal sau produse non-alimentare, cum ar fi biodiesel.

Bogat─â ├«n proteine ╚Öi cu costuri mici de ├«ntre╚Ťinere, soia reprezint─â unul dintre cele mai ieftine alimente de baz─â (cel─âlalt fiind porumbul) ╚Öi este favorizat─â de industria agricol─â pentru a sus╚Ťine apetitul consumatorilor pentru carne. Un raport publicat ├«n octombrie anul trecut de Agen╚Ťia European─â de Mediu a constatat c─â numai Europa a importat 27 milioane de tone de soia ├«n 2011, ├«n principal pentru produc╚Ťia de furaje ╚Öi produc╚Ťia de uleiuri. Majoritatea importurilor au provenit din industria sud-american─â.

H├Şyer a concluzionat c─â exist─â ÔÇ×provoc─âri majoreÔÇŁ p├ón─â c├ónd guvernul danez s─â se pronun╚Ťe dac─â poate merge ├«nainte cu etichetele privind impactul asupra climatului.

La ├«nceputul s─âpt─âm├ónii, Grupul Interguvernamental privind Schimb─ârile Climatice al ONU a publicat un raport special dedicat m─âsurilor de limitare a ├«nc─âlzirii globale la 1.5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale, ├«n care oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â atrag aten╚Ťia c─â aceast─â ╚Ťint─â va fi ├«ndeplinit─â doar prin schimb─âri rapide, f─âr─â precedent ├«n toate aspectele societ─â╚Ťii ╚Öi c─â ├«n ritmul actual, planeta se va ├«nc─âlzi cu 3 grade Celsius p├ón─â la sf├ór╚Öitul acestui secol.

Comentarii

comentarii