Danemarca va interzice vânzarea mașinilor alimentate cu combustibili fosili până în 2030

in Transport 4 October 2018 145 Views

Guvernul danez a anunțat marți, 2 octombrie, că va interzice vânzarea automobilelor noi alimentate cu combustibili fosili până în 2030 și că speră să aibă un milion de mașini electrice și hibride pe șosele până atunci.

Într-un discurs către parlament, prim-ministrul danez Lars Løkke Rasmussen a declarat că „mașinile diesel și cu benzină din Danemarca trebuie să rămână în trecut. Viitorul este verde”.

Ministrul Energiei, Lars Chr. Lilleholt, a anunțat interdicția în cadrului consiliului privind schimbările climatice.

„În doar 12 ani, vom interzice vânzarea mașinilor noi diesel și cu benzină. Și în 17 ani, fiecare mașină nouă din Danemarca trebuie să fie o mașină electrică sau cu alte forme de zero emisii.”, a declarat Rasmussen, sugerând că vehiculele hibride vor fi interzise în 2035.

Vânzările de mașini electrice în Danemarca au încetinit după ce guvernul a renunțat la un sistem de stimulente la începutul anului 2017. În 2015, fuseseră înmatriculate 4.762 vehicule plug-in, dar numărul a scăzut la 913 în următorii ani.

27 de orașe mari ale lumii au făcut progrese semnificative în reducerea emisiilor de carbon

În 2017, vânzările de vehicule electrice reprezentau doar 0.4% din piață, spre deosebrie de Suedia (5.3%) și Norvegia (39%).

Guvernul lui Rasmussen a fost cel care a decis să renunțe la scutirile de taxă de înregistrare pentru mașini electrice, însă cel mai probabil va trebui să utilizeze din nou stimulente fiscale pentru a îndeplini ținta ambițioasă de 1 milion de vehicule electrice și hibride până în 2030.

Green Report Shop Transport ECO

Săptămâna viitoare, guvernul danez va dezvălui un plan climatic care prezintă în detaliu modurile în care Danemarca va reduce emisiile provenite de la diferite sectoare, cum ar fi transportul și agricultura. Guvernul dorește să facă tranziția la energie electrică 100% regenerabilă până în 2050.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii