Danemarca va limita acvacultura, pentru a diminua impactul negativ al acesteia asupra mediului

in Autoritati, Business 6 September 2019 56 Views

Guvernul danez va limita dezvoltarea acvaculturii, contestată pentru impactul ei negativ asupra mediului înconjurător.

Aceast─â mi╚Öcare ├«nseamn─â c─â guvernul va pune cap─ât dezvolt─ârii de noi proiecte de acvacultur─â ├«n ╚Ťar─â, dar cele 19 ferme piscicole existente nu vor fi afectate.

“Danemarca a atins limita num─ârului de pe┼čti care pot fi crescu┼úi ├«n mare f─âr─â a periclita mediul (…). Trebuie s─â fim un pionier ‘verde’, inclusiv ├«n materie de piscicultur─â”, a declarat ministrul danez al Mediului, Lea Wermelin, ├«ntr-un comunicat .

M─âsura a fost salutat─â de organiza┼úiile ecologiste care critic─â poluarea generat─â de piscicultura marin─â, mai ales din cauza alimenta┼úiei pe┼čtilor ┼či a de┼čeurilor rezultate.

├Än schimb, oficialii din industrie spun c─â anun┼úul reprezint─â “un pas serios ├«napoi” pentru o industrie p├ón─â acum ├«nfloritoare.

“Pl─ânuiam s─â ├«nfiin┼ú─âm mai multe ferme offshore, ├«ns─â de acum este imposibil”, a declarat pre┼čedintele Federa┼úiei daneze de acvacultur─â, Brian Thomsen.

Guvernul danez, de┼či interzice ├«nfiin┼úarea ┼či extinderea instala┼úiilor de acvacultur─â marin─â, va men┼úine totu┼či cele 19 ferme existente ├«n m─ârile sale, dar ┼či acvacultura de ap─â dulce, care de┼úine aproximativ 200 de ferme pe teritoriul s─âu.

Aceast─â industrie produce exporturi anuale estimate la 1,5 miliarde de coroane daneze (201 milioane de euro).

Prezent─â ├«n Danemarca din secolul al 19-lea, acvacultura r─âm├óne pu┼úin dezvoltat─â ├«n Europa, ├«ntruc├ót Asia furnizeaz─â peste 90% din produc┼úia mondial─â de pe┼čti de cresc─âtorie, exprimat─â ├«n tone (peste 60% fiind asigurat─â de China).

Acvacultura produce peste jum─âtate din cantitatea de pe┼čte consumat─â de omenire, potrivit Organiza┼úiei pentru Alimenta┼úie ┼či Agricultur─â (FAO) a Na┼úiunilor Unite.

Consumul anual de pe┼čte pe cap de locuitor a fost pe plan mondial de 20,5 kilograme ├«n 2017, potrivit celor mai recente estim─âri publicate de FAO. ├Än 1961, acest consum anual mediu era de 9 kilograme.

Comentarii

comentarii