Daniel Constantin: Taxa pentru depozitarea deșeurilor are un nivel destul de ridicat

in Legislatie 4 January 2017 283 Views

Daniel Constantin, propunerea cabinetului Grindeanu pentru Ministerul Mediului, a ob╚Ťinut ast─âzi aviz favorabil din partea Comisiei pentru Mediu din cadrul Camerei Deputa╚Ťilor, cu 17 voturi pentru ╚Öi 7 ├«mpotriv─â. Potrivit declara╚Ťiilor din timpul audierilor, una dintre priorit─â╚Ťile mandatului s─âu o reprezint─â gestionarea de╚Öeurilor.

daniel constantin gestionarea deseurilor 3

Viitorul Ministru al Mediului a amintit că, dintre cele 8 proceduri de infringement pe care România le are pe mediu, 3 au survenit în urma unui management defectuos al deșeurilor. Mai mult, a avertizat că suntem pe punctul de a primi încă un avertisment:

Rom├ónia risc─â ╚Öi aici un infringement ├«n perioada urm─âtoare, pe l├óng─â cele 3 pe care le avem, prin faptul c─â nu exist─â un plan na╚Ťional pentru gestionarea de╚Öeurilor. Sigur c─â s-au f─âcut ni╚Öte pa╚Öi ├«n acest an, dar ├«n╚Ťeleg c─â nu s-au f─âcut recep╚Ťiile necesare astfel ├«nc├ót s─â demonstr─âm Comisiei Europene c─â ne-am ├«ndeplinit obliga╚Ťiile pe care ni le-am luat.

Colectarea și depozitarea, principalele probleme

Daniel Constantin a declarat c─â problematica de╚Öeurilor trebuie abordat─â pe 2 mari componente: colectarea selectiv─â ╚Öi depozitarea. Printre m─âsurile prin care vrea s─â rezolve prima problem─â, a men╚Ťionat o colaborare cu Ministerul Educa╚Ťiei, prin care s─â se introduc─â ├«n programa ╚Öcolar─â no╚Ťiuni legate de colectarea selectiv─â a de╚Öeurilor.

Copiii trebuie s─â ╚Ötie de mici ce se ├«nt├ómpl─â cu anumite ambalaje c├ónd ajung ├«n mediu, care este durat─â de transformare a acestora. Trebuie s─â lucr─âm pe zona de preven╚Ťie.

├Än ceea ce prive╚Öte depozitarea de╚Öeurilor, Daniel Constantin a fost mai rezervat ├«n declararea inten╚Ťiilor. ├Äntrebat despre taxarea depozit─ârii la groap─â, a insistat asupra necesit─â╚Ťii de a identifica m─âsuri complementare:

Taxa pentru depozitarea de╚Öeurilor [ÔÇŽ] este o tax─â care are un nivel destul de ridicat, 80 de lei pe ton─â, ╚Öi care cred c─â trebuie s─â fie subiect de dezbatere imediat─â, ├«nc─â de s─âpt─âm├óna viitoare. Exist─â o legisla╚Ťie care a tot fost am├ónat─â din 2013 p├ón─â ├«n prezent. ├Än lipsa altor m─âsuri complementare, sistemul de colectare ╚Öi de depozitare a de╚Öeurilor este ├«n momentul de fa╚Ť─â pur ╚Öi simplu bulversat. De m├óine-poim├óine probabil trebuie s─â discut─âm cu factorii de r─âspundere, astfel ├«nc├ót s─â g─âsim solu╚Ťia cea mai bun─â.

├Äntrebat dac─â vrea s─â elimine aceast─â tax─â, a subliniat c─â nu a spus acest lucru, ci doar c─â va analiza situa╚Ťia.

├Än momentul de fa╚Ť─â, nu sunt norme dec├ót pentru cei care depoziteaz─â, care trebuie s─â pl─âteasc─â taxa c─âtre AFM. Dar ceilal╚Ťi nu au norme astfel ├«nc├ót s─â se regleze tot acest circuit.┬á├Änainte s─â vorbim de punerea de taxe, trebuie s─â punem ordine ├«n sistem ╚Öi s─â vorbim de posibilitatea de a finan╚Ťa ╚Öi de a se pune ├«n regul─â cu sistemul.

daniel constantin gestionarea deseurilor 3

Fondul pentru mediu, folosit ├«n sprijinul autorit─â╚Ťilor locale

Daniel Constantin a mai amintit de necesitatea de a rezolva problema gropilor de gunoi neconforme, care ar fi trebuit ├«nchise p├ón─â la finalul anului 2016, dar pentru care au fost ob╚Ťinute derog─âri.

Autorit─â╚Ťile publice locale nu au f─âcut suficient, cuno╚Öteau aceste termene. Sigur, poate nu au avut sursele de finan╚Ťare. Cred c─â instrumentul care s-a creat, sistemul de management integrat al de╚Öeurilor, reprezint─â solu╚Ťia pentru zona de depozitare. […] Sistemele nu sunt ├«ns─â func╚Ťionale peste tot. Nu le schimb─âm. Ceea ce s-a f─âcut cred c─â este bun ╚Öi trebuie s─â implement─âm ├«n continuare, dar ├«n zonele ├«n care nu avem un astfel de sistem integrat, trebuie s─â trat─âm cu prioritate.

Potrivit Co-pre╚Öedintelui ALDE, solu╚Ťia ar putea fi folosirea mai eficient─â a sumelor colectate ├«n cadrul Fondului pentru Mediu, din care, ÔÇ×p├ón─â acum, s-au finan╚Ťat doar 3 programe: Casa Verde, Casa Verde Plus ╚Öi programul RablaÔÇŁ.

Ne propunem ca din fondul de mediu s─â venim cu m─âsuri care s─â ajute at├ót autorit─â╚Ťile publice locale, c├ót ╚Öi operatorii din domeniu s─â fac─â acele investi╚Ťii necesare unui sistem bun pe care trebui s─â ├«l aib─â la dispozi╚Ťie cet─â╚Ťenii. De asemenea, putem s─â acord─âm aceste finan╚Ť─âri din programul opera╚Ťional Infrastructur─â Mare. Am estimat c─â impactul at fi de 530 de milioane p├ón─â ├«n 2023.

Viitorul ministru a amintit că România are printre cele mai mici rate de reciclare din UE, de doar 4.5%, și că, până în 2020, ar trebui să ajungem la 50%. S-a declarat însă sceptic.

Este greu de crezut că putem, pentru că nu s-a făcut din păcate nimic în această perioadă care a trecut. Este greu de crezut că vom reuși, dar cu efort, ne putem propune toate aceste lucruri.

Comentarii

comentarii