Daniel Constantin: Eliminarea timbrului de mediu nu va afecta programele AFM

in Legislatie 4 January 2017129 Views

Ministrul Mediului a declarat astăzi, în timpul audierilor din Parlament, că eliminarea timbrului de mediu nu va afecta activitatea Administrației Fondului pentru Mediu. Potrivit acestuia, nu există o problemă în colectarea fondurilor, ci în cheltuirea lor.

daniel constantin gestionarea deseurilor 3

Fostul Ministru al Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, își exprima îngrijorarea la final de mandat față de eliminarea taxei de timbru. Ministrul nou desemnat se declară încrezător.

Am susținut alături de colegii de la PSD eliminarea celor 102 taxe, inclusiv eliminarea timbrului de mediu. Se va găsi o soluție în perioada imediat următoare, când se va discuta despre buget.

Potrivit acestuia, alta este de fapt problema:

Timbrul de mediu reprezintă poate peste 50% din Fondul de Mediu. Acesta nu va avea însă de suferit. Problema nu este de colectare, ci de cheltuire a banilor. […] Trebuie să ne uităm cu atenție la modalitatea în care s-au cheltuit sau în care nu s-au cheltuit banii pe care îi avem pe Fondul de Mediu. Acolo, s-au colectat în fiecare an sume extrem de importante, sunt taxe pe care oamenii le plătesc. Dacă vă uitați în anul 2016, nu știu dacă s-au cheltuit 30% din sumele pe care le-am avut. Și cred că nevoie a fost de bani în piață.

Daniel Constantin a mai spus că va identifica o soluție în perioada următoare și că va folosi fondurile și pentru alte programe decât cele finanțate până acum.

Îmi propun ca din Fondul de mediu să venim cu măsuri de conștientizare și alte măsuri care nu sunt trecute în programul de guvernare, dar pe care trebuie să le implementez, cum ar fi colaborarea cu Ministerul Educației, astfel încât să introducem în programa școlară la modul educativ colectarea selectivă.

Ministrul a vorbit și despre finanțarea din bugetul AFM a lucrărilor de apă și canalizare, a sistemelor integrate de management a deșeurilor și a unor programe noi, precum cel de gestionare a deșeurilor în cadrul fermelor zootehnice sau programul Rabla pentru tractoare.

Comentarii

comentarii