David Attenborough avertizează că a sosit ”momentul crizei” în ceea ce priveşte încălzirea globală

in Poluare, Schimbări Climatice 17 January 2020 199 Views

Naturalistul britanic David Attenborough a avertizat că ”momentul crizei a sosit” şi că trebuie luate ”decizii de viaţă şi de moarte” pentru contracararea încălzirii globale, potrivit BBC.

Renumitul naturalist şi realizator de televiziune a spus că luarea unor decizii a fost amânată ”an după an”, dar că nu mai este timp pentru ”tergiversări”.

Comentariile au fost făcute în timpul unui interviu pentru BBC News cu ocazia lansării unei serii de materiale pe tema schimbărilor climatice care vor fi difuzate de postul de televiziune britanic pe parcursul acestui an.

“În timp ce vorbesc, sud-estul Australiei este în flăcări. De ce? Pentru că temperaturile Pământului cresc”, a spus el.

Oamenii de știință spun că schimbările climatice reprezintă unul dintre factorii din spatele incendiilor australiene; alţi factori includ modul în care pădurile sunt gestionate și modelele naturale din meteorologie.

Sir David a spus că este o „prostie evidentă” pentru unii politicieni și comentatori să sugereze că incendiile australiene nu aveau nicio legătură cu lumea din ce în ce mai caldă.

„Știm perfect bine”, a spus el, că activitatea umană se află în spatele încălzirii planetei

“Am amânat lucrurile an după an, am tot schimbat obiectivele şi am spus ‘Ei bine, dacă vom face asta în următorii 20 de ani…”, a spus David Attenborough. “Momentul crizei a sosit, nu mai putem tergiversa”. “Putem spune în continuare ‘mai există speranţă’ şi să o lăsăm pentru anul viitor – trebuie să ne schimbăm nu doar apelând la diferite feluri de optimism, ci la decizii deliberate, convingătoare, pe viaţă şi pe moarte”, a avertizat el.

Ce vrea să spună Sir David prin „momentul crizei”?
El subliniază faptul că, deși oamenii de știință în domeniul climei sunt din ce în ce mai clari cu privire la necesitatea unui răspuns rapid, ritmul negocierilor internaționale este mult mai lent.

La cele mai recente discuții – la Madrid de luna trecută – secretarul general al ONU, guvernul britanic și alții au dezamăgit.

Deciziile cu privire la problemele cheie au fost anulate și mai multe țări, inclusiv Australia și Brazilia, au fost acuzate că au încercat să-și evite angajamentele.

Potrivit naturalistului britanic, a existat o schimbare uriaşă la nivelul opiniei publice în ceea ce priveşte abordarea schimbărilor climatice, în special în rândul tinerilor.

Sir David susţine că acest lucru ar trebui să forţeze guvernele să acţioneze pentru combaterea încălzirii globale. “Trebuie să ne dăm seama că nu este de glumă, nu este vorba doar despre dezbateri drăguţe şi dispute, în urma cărora să se ajungă la un compromis”, a mai adăugat el.

“Este o problemă urgentă care trebuie rezolvată. Mai mult de atât, ştim cum să o facem – acesta este paradoxul, că refuzăm să implementăm măsuri despre care ştim că trebuie luate şi fiecare an care trece face ca aceşti paşi să fie din ce în ce mai dificil de realizat”, a subliniat David Attenborough.

Care sunt acele măsuri?

În 2018, ONU a precizat modul în care lumea ar putea avea o șansă rezonabilă de a evita cele mai periculoase creșteri de temperatură în viitor.

Organizaţia a spus că emisiile de gaze care încălzesc planeta – de la centrale și fabrici, vehicule și agricultură – ar trebui să scadă la aproape la jumătate până în 2030.

În schimb, se întâmplă contrariul.

Eliberarea acestor gaze este în continuă creștere în loc să scadă, iar gazul cheie, dioxidul de carbon, se află acum în atmosferă la un nivel mult peste orice experimentat în istoria umană.

După cum a spus Sir David: „Fiecare an care trece face ca acești pași să fie din ce în ce mai greu de realizat”.

Comentarii

comentarii