David Attenborough critică Australia pentru politicile climatice şi din industria cărbunelui

in Autoritati, Cine?/Ce?, Energie, Schimbări Climatice 25 September 2019 55 Views

David Attenborough a criticat guvernul australian pentru schimbarea retoricii în domeniul politicilor climatice. Acesta a spus că sprijinul autorităţilor pentru construcţia unor noi mine de cărbune arată lumii că nu există interes pentru problemele de mediu.

Guvernele precedente şi-au recunoscut responsabilitatea ca ”păstrători ai unei părţi uimitoare” a planetei, care include Marea Barieră de Corali, a spus Attenborough în cadrul unui interviu acordat postului Australian Broadcasting Corporation (ABC).

“Ceea ce spui, ceea ce faci, contează foarte, foarte mult”, a spus acesta într-un fragment lansat înainte de difuzarea interviului.

“Şi când aţi fost oneşti şi aţi vorbit despre ceea ce eu consider a fi adevărul referitor la felul în care tratăm natura, după care brusc aţi spus ‘Nu, nu, nu contează cât cărbune ardem’… Ce urmează să mai spuneţi apoi?'”, a adăugat acesta.

Zeci de mii de tineri australieni s-au alăturat milioanelor de oameni din lumea întreagă care au protestat săptămâna trecută solicitând liderilor politici adoptarea de măsuri pentru stoparea schimbărilor climatice.

Fostul guvern laburist al Australiei a introdus în 2012 o taxă care vizează emisiile de carbon. Taxa s-a transformat ulterior într-un sistem de comercializare a cotelor de emisii, Australia fiind unul dintre cei mai mari producători de emisii de dioxid de carbon pe cap de locuitor ca urmare a dependenţei sale de centralele electrice alimentate cu cărbune.

Măsura a fost abrogată în 2013, când la putere a venit actualul guvern conservator. În acelaşi an, Australia şi-a luat angajamentul să reducă emisiile de dioxid de carbon cu 26% faţă de nivelul din 2005 până în 2030, dar datele recente arată că emisiile au escaladat.

Susţinerea puternică a premierului Scott Morrison pentru industria cărbunelui inclusiv spijinirea unui proiect controversat pentru construirea unei mine de către compania Adani Enterprises din India a fost considerat un factor important care a dus la victoria sa neaşteptată în alegerile din mai.

Morrison a afirmat în mod repetat că Australia îşi va îndeplini ţintele cuprinse în acorduri în ritm de ”galop”.

Morrison se află într-o vizită oficială în SUA, iar biroul său de presă nu a comentat până la această oră afirmaţiile naturalistului britanic. Premierul australian nu a participat la summitul ONU pe teme climatice de săptămâna aceasta, dar urmează să se adreseze Adunării Generale ONU săptămâna viitoare.

În cadrul interviului, Attenborough s-a referit la un incident din 2017 când Morrison, pe atunci trezorier al guvernului, a agitat o bucată de cărbune în timpul unei şedinţe a parlamentului şi le-a spus celor din opoziţie să le fie frică de aceasta.

“Nu cred că a fost o glumă. Dacă nu ai intenţia de a deschide o mină de cărbune, atunci aş spune că a fost o glumă. Dar vei deschide o mină de cărbune”, a spus Attenborough.

Comentarii

comentarii