David Attenborough: colapsul civilizației și a lumii naturale este la orizont

in Poluare 4 December 2018 541 Views

Colapsul civilizației și a lumii naturale este la orizont, a avertizat Sir David Attenborough în cadrul discursului său de la Summitul ONU pentru climă din Polonia.

David Attenborough a fost ales să reprezinte oamenii la Summitul ONU pentru climă, adresându-se delegaților din aproape 200 de țări care se află în Katowice pentru a negocia modurile în care Acordul de la Paris va fi implementat.

Discursul lui a fost bazat pe mesaje de la oameni din întreaga lume, adunate prin intermediul rețelelor de socializare.

„În acest moment de confruntăm cu un dezastru făcut de om la scară mondială, cea mai mare amenințare în mii de ani: schimbările climatice. Dacă nu acționăm, colapsul civilizațiilor și extincția unei mari părți din lumea naturală este la orizont.”, a declarat Attenborough.

„Oamenii lumii și-au spus cuvântul. Timpul se scurge. Ei vor ca voi, factorii de decizie, să acționați acum. Lideri ai lumii, trebuie să conduceți. Menținerea civilizațiilor și a lumii naturale de care depindem este în mâinile voastre.”

Studii recente arată că cei mai calzi 20 de ani înregistrați vreodată au avut loc în ultimii 22 de ani, ultimii patru ani fiind cei mai calzi înregistrați până în prezent. Conform ONU, măsurile climatice trebuie să fie sporite de 5 ori pentru a limita încălzirea la 1.5 grade Celsius, iar în ritmul actual temperaturile globale ar putea crește cu 3-5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale până la sfârșitul secolului.

Green Report Shop Produse ECO

Conform secretarului general ONU, António Guterres, summit-ul din Polonia este cea mai importantă întâlnire care are loc după Acordul de la Paris și trebuie să vină cu angajamente clare.

„Schimbările climatice fug mai repede decât noi și trebuie să le ajungem din urmă mai devreme mai degrabă decât mai târziu, până nu e prea târziu. Pentru mulți oameni, multe regiuni și chiar țări, este deja o chestiune de viață și de moarte.”, a declarat Guterres.

Summit-ul a fost sponsorizat de o companie de cărbuni poloneză, spre criticile ecologiștilor.

„Trebuie să construim un viitor alternativ bazat pe o transformare energetică justă. Înfruntăm amenințarea liderilor populiști de dreapta și care neagă schimbările climatice, care vor submina într-o măsură și mai mare protecția climei și se vor grăbi să exploateze combustibili fosili. Trebuie să rezistăm.”, a declarat Ricardo Navarro, de la Friends of the Earth El Salvador.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii