De ce este necesar─â reforma sistemului UE de comercializare a cotelor de emisii

in Legislatie, Poluare, Video News, Videonews 13 February 2018 113 Views

Sistemul UE de comercializare a cotelor de emisii (ETS) are ca scop reducerea emisiilor de CO2 din industrie. Descoperi╚Ťi cum func╚Ťioneaz─â ╚Öi de ce este necesar─â o reform─â.

UE este cel de-al treilea emi╚Ť─âtor de emisii de CO2 din lume, dar urm─âre╚Öte ╚Öi cel mai ambi╚Ťios obiectiv climatic: reducerea emisiilor cu cel pu╚Ťin 40% p├ón─â ├«n 2030 ├«n compara╚Ťie cu nivelurile din 1990.

Lansat în 2005, sistemul de comercializare a cotelor de emisii (ETS) este unul dintre instrumentele stabilite de Uniunea Europeană pentru atingerea acestui obiectiv. Acesta vizează în mod specific industria.

Cum func╚Ťioneaz─â?

Schema de comercializare a emisiilor oblig─â peste 11.000 de centrale energetice ╚Öi fabrici s─â de╚Ťin─â un permis pentru fiecare ton─â de CO2 pe care o emit. Acest lucru ar trebui s─â ofere un stimulent financiar pentru a polua mai pu╚Ťin: cu c├ót poluezi mai pu╚Ťin, cu at├ót pl─âte╚Öti mai pu╚Ťin. Companiile trebuie s─â cumpere permisele prin licita╚Ťii, iar pre╚Ťul este influen╚Ťat de cerere ╚Öi ofert─â.

Cu toate acestea, unele permise sunt alocate gratuit, ├«n special ├«n sectoarele ├«n care exist─â riscul ca ├«ntreprinderile s─â transfere produc╚Ťia ├«n alte p─âr╚Ťi ale lumii cu constr├óngeri mai reduse legate de emisii.

UE aprob─â legisla╚Ťia pentru reducerea emisiilor de CO2 ╚Öi pentru finan╚Ťarea inova╚Ťiei

De ce este necesar─â o reform─â?

În prezent, aceste permise sunt foarte ieftine, deoarece cererea a scăzut din cauza crizei economice, în timp ce oferta a rămas constantă.

Sistemul de comercializare a emisiilor a fost caracterizat de un mare dezechilibru între oferta și cererea de cote, rezultând un excedent de aproximativ 2,1 miliarde în 2013. Excedentul a fost redus ușor în 2014, apoi a scăzut semnificativ la 1,78 miliarde de permise în 2015 și la 1,69 miliarde în 2016.

Excedentul mare ╚Öi pre╚Ťurile sc─âzute descurajeaz─â companiile s─â investeasc─â ├«n tehnologii ecologice, reduc├ónd astfel eficien╚Ťa schemei ├«n combaterea schimb─ârilor climatice.

Ce este reforma ETS?

Actuala directiv─â privind sistemul ETS este valabil─â p├ón─â ├«n 2020. Reforma abordeaz─â viitorul pie╚Ťei de carbon a UE pentru perioada post-2020, cu planuri de stimulare a reducerii emisiilor de gaze cu efect de ser─â prev─âzut─â ├«n cadrul Acordului de la Paris. Pentru a cre╚Öte pre╚Ťurile, propunerea include reducerea cotelor de emisii care urmeaz─â s─â fie scoase la licita╚Ťie.

Propunerea introduce ╚Öi dou─â noi fonduri pentru stimularea inov─ârii ╚Öi abordarea tranzi╚Ťiei c─âtre o economie cu emisii sc─âzute de dioxid de carbon:

Fondul pentru Inovare va oferi sprijin financiar pentru energiile regenerabile, captarea și stocarea carbonului și proiectele de inovare cu emisii scăzute de dioxid de carbon;

Fondul pentru Modernizare va contribui la ├«mbun─ât─â╚Ťirea sistemelor energetice din ╚Ť─ârile cu venituri mici din UE.

 

Comentarii

comentarii