O artistă explică de ce ar trebui să te gândești înainte de a cumpăra o haină nouă

Sarah Lazarovic este o ilustratoare din Toronto (Canada) care a hotărât, timp de un an, să treacă printr-o „detoxificare de cumpărături”. Pentru a face acest lucru, ea a desenat fiecare articol vestimentar pe care l-a văzut în magazine și pe care a dorit să-l cumpere la un moment dat. Astfel, a avut mai mult timp în care să-și dea seama dacă are nevoie într-adevăr de lucrul respectiv sau dacă obiectul reprezintă doar o falsă-nevoie. Ilustrațiile le-a publicat într-o carte – A Bunch of Pretty Things I Did Not Buy .

foto: Sarah Lazarovic
http://longliveirony.com/

Artista a realizat și o piramidă a comportamentului consumatorilor la cumpărături, după modelului piramidei lui Maslow. A numit-o „The Buyerarchy of Needs”. Lazarovic nu a mai cumpărat haine timp de un an în 2006 și, apoi, din nou în 2012.

Potrivit ierarhizării nevoilor umane, exprimate de Maslow, nevoile primare sunt cele fiziologice, precum nevoia de hrană, de a respira sau de a bea apă. În vârful piramidei, se află nevoia individului de auto-actualizare, precum cea de căutare a identității sau de a auto-depășire.

În piramida reinterpretată de Lazarovic, la bază se află utilizarea hainelor pe care le ai deja. După care, pentru un comportament mai sustenabil la cumpărături, ea recomandă consumatorilor să împrumute hainele și, apoi, să facă schimb de haine. Abia în vârful piramidei să află „nevoia” de a cumpăra haine noi.

În ilustrații, povestește cum Pinterest, în mod special, sau internetul, în general, i-au îngreunat decizia pe care a luat-o.

„Internetul grăbește ritmul cumpărăturilor. În locul acelui sentiment magic pe care îl am atunci când îmi doresc ceva de mult timp, mă simt anxioasă. Pentru că pe internet găsirea hainelor este instantanee, simt că trebuie să cumpăr acel lucru la fel de repede.”

haine
foto: Sarah Lazarovic http://longliveirony.com/

Sau, într-o altă ilustrație povestește ironic una dintre experiențele sale la cumpărături:

„De fiecare dată, la anumite intervale de timp, regulile pe care mi le-am impus mă enervează foarte tare. Văd o rochie care mă face să-mi imaginez un milion de vieți pe care aș putea să le trăiesc îmbrăcată în ea. Apoi, îmi fac griji că nu o să mai văd vreodată ceva atât de perfect. După aceea, îmi amintesc că am o rochie în dulap care arată asemănător.”

A Bunch of Pretty Things I Did Not Buy  

Citește și: Împotriva fast fashion. 6 modalități prin care să devii un pasionat de modă responsabil

Citește și: Slow Fashion în România: faptele bune construiesc o industrie vestimentară mai sustenabilă

 

spot_img

Ultimele știri