De ce stau păsările într-un picior?

in Biodiversitate 12 May 2018 556 Views

Faptul că păsările, îndeosebi cele cu picioare lungi, dar nu numai, stau adesea într-un picior i-a intrigat pe oamenii de știință. Și, iată, că după multe studii în domeniu, cercetătorii au venit cu un răspuns la această întrebare.

Se pare că păsările care se odihnesc într-un picior, aleg această metodă pentru a-și regla temperatura corpului, în timp ce un picior stă pe pământ, celălalt stă aproape de corp pentru căldură.

Păsările s-au adaptat pentru a gestiona pierderile de căldură. Arterele care transportă sângele în picioare se află în contact cu venele care returnează sângele în inima păsării. Arterele calde încălzesc venele care sunt mai reci. Deoarece transferul de temperatură se petrece și invers – venele răcesc arterele -, picioarele păsărilor sunt mai aproape de temperatura ambientală și, prin urmare, nu pierd atât de multă căldură ca atunci când ar fi la temperatura corpului.

Astfel, o pasăre cu piciorul lipit de corp reduce până la jumătate din cantitatea de căldură pierdută prin membrele neacoperite cu pene care să îi țină de cald.

În timpul iernii, căutați vrăbii și o să observați că își umflă penele pentru a-și acoperi ambele picioare. Fac acest lucru în primul rând, pentru că penele le oferă izolație termică. Își umflă penele ca să prindă aer între pene și corp, iar rezultatul este un strat natural de izolație, ca un sac de dormit. Și pentru o căldură suplimentară, își bagă și ciocul sub penele de pe umăr, și nu sub aripi, așa cum crede majoritatea oamenilor, pentru a inspira aerul mai cald.

Comentarii

comentarii