De ce stau păsările într-un picior?

in Biodiversitate 12 May 201811 Views

Faptul c─â p─âs─ârile, ├«ndeosebi cele cu picioare lungi, dar nu numai, stau adesea ├«ntr-un picior i-a intrigat pe oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â. ╚śi, iat─â, c─â dup─â multe studii ├«n domeniu, cercet─âtorii au venit cu un r─âspuns la aceast─â ├«ntrebare.

Se pare că păsările care se odihnesc într-un picior, aleg această metodă pentru a-și regla temperatura corpului, în timp ce un picior stă pe pământ, celălalt stă aproape de corp pentru căldură.

P─âs─ârile s-au adaptat pentru a gestiona pierderile de c─âldur─â. Arterele care transport─â s├óngele ├«n picioare se afl─â ├«n contact cu venele care returneaz─â s├óngele ├«n inima p─âs─ârii. Arterele calde ├«nc─âlzesc venele care sunt mai reci. Deoarece transferul de temperatur─â se petrece ╚Öi invers – venele r─âcesc arterele -, picioarele p─âs─ârilor sunt mai aproape de temperatura ambiental─â ╚Öi, prin urmare, nu pierd at├ót de mult─â c─âldur─â ca atunci c├ónd ar fi la temperatura corpului.

Astfel, o pas─âre cu piciorul lipit de corp reduce p├ón─â la jum─âtate din cantitatea de c─âldur─â pierdut─â prin membrele neacoperite cu pene care s─â ├«i ╚Ťin─â de cald.

├Än timpul iernii, c─âuta╚Ťi vr─âbii ╚Öi o s─â observa╚Ťi c─â ├«╚Öi umfl─â penele pentru a-╚Öi acoperi ambele picioare. Fac acest lucru ├«n primul r├ónd, pentru c─â penele le ofer─â izola╚Ťie termic─â. ├Ä╚Öi umfl─â penele ca s─â prind─â aer ├«ntre pene ╚Öi corp, iar rezultatul este un strat natural de izola╚Ťie, ca un sac de dormit. ╚śi pentru o c─âldur─â suplimentar─â, ├«╚Öi bag─â ╚Öi ciocul sub penele de pe um─âr, ╚Öi nu sub aripi, a╚Öa cum crede majoritatea oamenilor, pentru a inspira aerul mai cald.

Comentarii

comentarii