De unde provin particulele de plastic din oceane – infografic

in Aer, Apa, Deseuri, Impact 22 June 2019 276 Views

Problema microplasticului din oceanele ╚Öi r├óurile planetei a eviden┼úiat─â printr-o serie de studii ╚Öi rapoarte alarmante ├«n ultimii ani. Particulele sunt ├«n esen╚Ť─â peste tot, din Groapa Marianelor p├ón─â pe culmile mun┼úilor, se g─âsesc chiar ┼či ├«n sarea de mas─â ┼či pe┼čti. Dar de unde vin acestea ╚Öi ce se poate face pentru a reduce sau a elimina diseminarea lor ulterioar─â?

O “evaluare global─â a surselor” de c─âtre Uniunea Interna╚Ťional─â pentru Conservarea Naturii a ar─âtat c─â cea mai mare surs─â de microplastic din oceanele lumii sunt textilele sintetice.

Potrivit unui studiu efectuat de Universitatea din Plymouth, dintre cele trei tipuri de ┼úes─âturi testate, acrilicul a fost considerat cel mai d─âun─âtor. Atunci c├ónd se spal─â la ma┼čin─â o ├«nc─ârc─âtur─â la 30 ┬░C sau 40 ┬░C, exist─â ├«n medie aproximativ 730.000 de fibre eliberate ├«n sistemul de ap─â rezidual─â. Poliesterul este urm─âtorul cel mai prolific vinovat, ad─âug├ónd aproape 500.000 de fibre la fiecare sp─âlare, a┼ča cum arat─â infograficul de mai jos, realizat de compania de cercet─âri de pia┼ú─â, Statista.

O combina╚Ťie de poliester-bumbac este mai pu╚Ťin grav─â ├«n ceea ce prive╚Öte impactul microplasticului, dar trecerea la o ├«mbr─âc─âminte din bumbac 100% (alte fibre naturale sunt, de asemenea, disponibile) este, desigur, cea mai bun─â cale de a reduce amprenta microplasticului din dulapulurile noastre.

├Än total, fibrele provenite din ├«mbr─âc─âminte au o pondere de 35% din totalul polu─ârii cu microplastice, cum o arat─â ┼či urm─âtorul grafic realizat de Statista.

Anvelopele auto sunt a doua surs─â major─â, cu 28% consecin╚Ť─â a eroziunii ├«n timpul condusului.

Vestea cea bun─â este cel pu╚Ťin c─â noi, ca indivizi, avem un anumit control asupra celor dou─â surse aflate ├«n topul polu─ârii – prin achizi╚Ťionarea mai pu╚Ťin─â sau chiar deloc a hainelor f─âcute din fibre sintetice ╚Öi folosirea mai pu╚Ťin frecvent─â a ma╚Öinii. Mai ales, c─â buc─â┼úile mici de plastic sunt aproape imposibil de cur─â╚Ťat, deci singura solu╚Ťie realist─â este de a produce mai pu╚Ťin.

Comentarii

comentarii