Decesul unei fete de 9 ani din Marea Britanie care suferea de astm, asociat cu niveluri ilegale de poluare ale aerului

in Poluare 12 July 20182 Views

Poluarea aerului a contribuit la moartea unei fete britanice de 9 ani, conform unor investigații care arată că atacurile de astm ale fetei din ultimii trei ani dinaintea morții ei au fost asociate cu creșteri în nivelurile de poluare ale aerului.

via Ella Roberta Family Foundation

Ella Kissi-Debrah locuia în Hither Green, aproape de una dintre cele mai poluate străzi a Londrei, South Circular Road. Ella a avut crize epileptice timp de trei ani înaintea morții ei în februarie 2013, fiind admisă în mod repetat la spital.

Însă documentele arătate procurorului general de către avocații familiei arată că admiterile în spital din cauza crizelor de astm din ultimii trei ani de viață coincid cu creșteri ale nivelurilor de poluare a aerului. Familia ei cere continuarea investigației decesului său, după descoperirea că poluarea aerului a fost un factor determinant.

„A existat o asociere uimitoare cu episoadele de poluare a aerului. Agravarea astmului ei în relație cu episoadele de poluare a aerului ar explica momentele exacerbării bolii în ultimii patru ani de viață.”, scrie în documentele legale.

Ultima internare a Ellei a avut loc pe 7 februarie 2013, cu opt zile înaintea decesului său și în timpul unui dintre cele mai grave episoade de poluare a aerului care a avut loc în regiunea în care locuia.

Copiii și tinerii din orașele poluate, predispuși la Alzheimer

Conform noilor dovezi, nivelurile de dioxid de azot din jurul locuinței copilului au fost în mod constant peste limita legală de of 40 µg/m3. Certificatul de deces al Ellei ar putea fi primul din lume care menționează poluarea aerului ca o cauză de deces. Pe măsură ce poluarea aerului se agravează și guvernele nu iau măsuri suficiente, tot mai mulți oameni iau în considerare acțiuni legale la locul de muncă sau împotriva statului.

Jocelyn Cockburn, avocat pentru drepturile omului care reprezintă familia Ellei, a dat mai multe detalii pentru The Guardian:

„Există o nevoie clară de o nouă anchetă pentru a investiga legătura între poluarea aerului și moartea Ellei, pentru ca familia să poată înțelege cum trebuie circumstanțele care au dus la moartea ei prematură și tragică, și că lecții pot fi învățate pentru a preveni decese viitoare… Cazul Ellei ilustrează impactul dur pe care poluarea aerului îl are asupra oamenilor.”

Poluarea aerului este considerată o urgență de sănătate publică de către Organizația Mondială a Sănătății. Studiile au asociat poluarea aerului cu apariția astmului la copii, boli neurologice și de dezvoltare, diabet, precum și cu nașteri premature.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii