Decesul unei fete de 9 ani din Marea Britanie care suferea de astm, asociat cu niveluri ilegale de poluare a aerului

in Poluare 12 July 2018 66 Views

Poluarea aerului a contribuit la moartea unei fete britanice de 9 ani, conform unor investiga╚Ťii care arat─â c─â atacurile de astm ale fetei din ultimii trei ani dinaintea mor╚Ťii ei au fost asociate cu cre╚Öteri ├«n nivelurile de poluare ale aerului.

via Ella Roberta Family Foundation

Ella Kissi-Debrah locuia ├«n Hither Green, aproape de una dintre cele mai poluate str─âzi a Londrei, South Circular Road. Ella a avut crize epileptice timp de trei ani ├«naintea mor╚Ťii ei ├«n februarie 2013, fiind admis─â ├«n mod repetat la spital.

├Äns─â documentele ar─âtate procurorului general de c─âtre avoca╚Ťii familiei arat─â c─â admiterile ├«n spital din cauza crizelor de astm din ultimii trei ani de via╚Ť─â coincid cu cre╚Öteri ale nivelurilor de poluare a aerului. Familia ei cere continuarea investiga╚Ťiei decesului s─âu, dup─â descoperirea c─â poluarea aerului a fost un factor determinant.

ÔÇ×A existat o asociere uimitoare cu episoadele de poluare a aerului. Agravarea astmului ei ├«n rela╚Ťie cu episoadele de poluare a aerului ar explica momentele exacerb─ârii bolii ├«n ultimii patru ani de via╚Ť─â.ÔÇŁ, scrie ├«n documentele legale.

Ultima internare a Ellei a avut loc pe 7 februarie 2013, cu opt zile înaintea decesului său și în timpul unui dintre cele mai grave episoade de poluare a aerului care a avut loc în regiunea în care locuia.

Copiii și tinerii din orașele poluate, predispuși la Alzheimer

Conform noilor dovezi, nivelurile de dioxid de azot din jurul locuin╚Ťei copilului au fost ├«n mod constant peste limita legal─â de of 40 ┬Ág/m3. Certificatul de deces al Ellei ar putea fi primul din lume care men╚Ťioneaz─â poluarea aerului ca o cauz─â de deces. Pe m─âsur─â ce poluarea aerului se agraveaz─â ╚Öi guvernele nu iau m─âsuri suficiente, tot mai mul╚Ťi oameni iau ├«n considerare ac╚Ťiuni legale la locul de munc─â sau ├«mpotriva statului.

Jocelyn Cockburn, avocat pentru drepturile omului care reprezint─â familia Ellei, a dat mai multe detalii pentru The Guardian:

ÔÇ×Exist─â o nevoie clar─â de o nou─â anchet─â pentru a investiga leg─âtura ├«ntre poluarea aerului ╚Öi moartea Ellei, pentru ca familia s─â poat─â ├«n╚Ťelege cum trebuie circumstan╚Ťele care au dus la moartea ei prematur─â ╚Öi tragic─â, ╚Öi c─â lec╚Ťii pot fi ├«nv─â╚Ťate pentru a preveni decese viitoare… Cazul Ellei ilustreaz─â impactul dur pe care poluarea aerului ├«l are asupra oamenilor.ÔÇŁ

Poluarea aerului este considerat─â o urgen╚Ť─â de s─ân─âtate public─â de c─âtre Organiza╚Ťia Mondial─â a S─ân─ât─â╚Ťii. Studiile au asociat poluarea aerului cu apari╚Ťia astmului la copii, boli neurologice ╚Öi de dezvoltare, diabet, precum ╚Öi cu na╚Öteri premature.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii