Peste 380 de decese, evitate în România datorită aerului mai curat ca rezultat al izolării

in Poluare 8 May 2020 136 Views

Îmbunătățirea calității aerului ca urmare a măsurilor de izolare la domiciliu pentru combaterea transmiterii COVID-19 a dus la evitarea a 11.000 de decese în Europa, din care 383 în România, a dezvăluit un studiu, citat de The Guardian.

Măsurile de luptă contra epidemiei au dus la o încetinirea masivă a economiei europene, reducând producţia de energie prin arderea cărbunelui cu 40% şi consumul de combustibil cu aproape o treime.

Rezultatul a fost o scădere a poluării atmosferice. Concentraţiile de dioxid de azot (NO2) şi a celor de particule fine PM2,5 s-au redus cu 37%, respectiv 10%, potrivit Centrului de cercetare pentru energie şi aer curat (CREA).

Analiza ia în considerare condiţiile meteorologice, emisiile şi datele disponibile referitoare la impactul acestei poluări atmosferice asupra sănătăţii.

Ţările care ar trebui să contabilizeze cel mai mare număr de vieţi salvate sunt Germania (cu o estimare de 2.083 de decese evitate), Regatul Unit (1.752), Italia (1.490), Franţa (1.230) şi Spania (1.081). Topul este completat de Polonia (771), Portugalia (609), România (383), Suedia (329) şi Norvegia (256).

Această ameliorare a calităţii aerului ar putea de asemenea să ducă la evitarea altor probleme medicale, în special 6.000 de noi cazuri de astm la copii şi 1.900 de prezentări la camera de gardă pentru crize de astm.

Cifra totală de 11.000 de decese evitate este, cel mai probabil, estimată dintr-o serie de analize computerizate, cu rezultate de până la 20.000 și până la 7.000.

În China, spre exemplu, concentraţiile de NO2 şi de PM2,5 au scăzut cu 25%, respectiv 40% în timpul celei mai stricte perioade a restricţiilor.

Poluarea atmosferică globală reduce în medie cu trei ani speranţa de viaţă, provocând 8,8 milioane de decese premature în fiecare an, potrivit unui studiu publicat luna trecută.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează numărul acestor decese premature la 4,2 milioane, dar potrivit unor cercetări recente, acest fapt ar subestima impactul bolilor cardiovasculare.

Aceste elemente ar trebui să ghideze guvernele în momentul în care vor pune în aplicare planurile de relansarea a economiilor naţionale, a precizat Maria Neira, din cadrul OMS, ca reacţie la acest studiu.

“Când ne vom da jos măştile în cele din urmă, vrem să respirăm în continuare un aer pur”, a adăugat aceasta, făcând apel la găsirea mijloacelor ”pentru alimentarea planetei cu energie fără să ne bazăm pe combustibili fosili”.

La nivel mondial, numărul de decese evitate prin poluare va fi mult mai mare, deoarece acest studiu se concentrează pe un singur continent într-o singură lună, şi nu a luat în considerare datele de la începutul pandemiei globale, din Wuhan, în urmă cu șase luni. Cele mai populate și poluate națiuni din lume – China și India – au cunoscut unele dintre cele mai puternice scăderi ale poluării aerului.

Comentarii

comentarii