Decesele cauzate de astm au crescut cu 25% pe fondul creșterii crizei de poluare a aerului

in Poluare 25 July 2018 145 Views

Un num─âr record de oameni mor din cauza astmului, iar exper╚Ťii au avertizat c─â poluarea aerului aflat─â ├«n continu─â cre╚Ötere ╚Öi lipsa de ├«ngrijirilor de baz─â ar putea fi de vin─â. ├Än Anglia ╚Öi ╚Üara Galilor, 1.320 de persoane au murit anul trecut de astm, o cre╚Ötere brusc─â de peste 25% ├«n decursul unui deceniu, potrivit datelor furnizate de Oficiul pentru Statistic─â Na╚Ťional─â (ONS) din Marea Britanie.

Constat─ârile vin pe fondul preocup─ârilor cresc├ónde privind criza polu─ârii aerului din Regatul Unit ╚Öi eviden╚Ťierea impactului asupra s─ân─ât─â╚Ťii popula╚Ťiei – ├«n special copiii ╚Öi v├órstnicii.

La ├«nceputul acestei luni, un expert medical a declarat c─â internarea ├«ntr-un spital din Marea Britanie a unei fete de nou─â ani care a decedat ├«n timpul unui atac de astm a ar─âtat o “asociere izbitoare” cu niveluri ilegal mari de poluare a aerului ├«n jurul casei ei din Londra.

Jonathan Grigg, profesor de medicin─â respiratorie pediatric─â la Universitatea Queen Mary din Londra ╚Öi consilier medical al Funda╚Ťiei British Lung Foundation, a declarat: “Aceste cifre adaug─â tot mai multe dovezi c─â poluarea aerului d─âuneaz─â s─ân─ât─â╚Ťii tuturor”.

Constatările de la ONS au arătat că 1.320 de persoane au decedat în 2017, comparativ cu 1.237 în 2016 și 1.033 în 2007. A crescut cu 43% în cazul deceselor cauzate de astm la cei cu vârsta cuprinsă între 55 și 64 de ani începând cu 2016.

Kay Boycott, directorul executiv la Asthma UK, a apreciat cresterea num─ârului de decese ca fiind ╚Öocant─â. ÔÇŁAcest lucru este devastatoar pentru familiile care au pierdut pe cineva drag ╚Öi subliniaz─â nevoia urgent─â de a ├«mbun─ât─â╚Ťi serviciile de ├«ngrijire de baz─â pentru persoanele cu astm bron╚ÖicÔÇŁ.

Sonia Munde, ╚Öeful liniei de asisten╚Ť─â medical─â ╚Öi managerul de asisten╚Ťi medicali de la Astma UK, a declarat c─â un declan╚Öator al atacurilor de astm a fost poluarea. Ea a ad─âugat c─â ├«n zilele ├«n care nivelurile de poluare sunt ridicate, persoanele cu astm bron╚Öic se chinuie s─â respire, cresc├óndu-╚Öi riscul de a avea un atac de astm care s─â le pun─â via╚Ťa ├«n pericol.

Datele ONS au ar─âtat c─â 17 copii cu v├órste ├«ntre 14 ani ╚Öi mai pu╚Ťini au murit ├«n urma unui atac de astm ├«n 2017, ├«n cre╚Ötere de la 13 ├«n 2016.

Poluarea total─â a aerului a fost legat─â de num─ârul de decese premature la copii ├«n Marea Britanie (40.000 de cazuri)┬á╚Öi etichetate ca o urgen╚Ť─â de s─ân─âtate public─â de c─âtre Organiza╚Ťia Mondial─â a S─ân─ât─â╚Ťii.

Boycott a mai spus că, alături de creșterea nivelului toxine din aer, decesele cauzate de astm ar putea fi legate și de îngrijirea de bază inadecvată pentru aproximativ 3,5 milioane de persoane.

Citește și: Studiu: copiii și tinerii din orașele poluate sunt predispuși la boala Alzheimer

Comentarii

comentarii