Decizie: Documentarul Marea escrocherie a incalzirii globale nu respecta regulile VEZI VIDEO

Documentarul privind schimbarile climatice realizat de WagTV si difuzat de Channel 4 a incalcat regulile Ofcom, organismul care se ocupa cu reglementarile in domeniul media din Marea Britanie. informeaza BBC News.

The Great Global Warming Swindle (Marea escrocherie a incalzirii globale) este documentarul care a atras numeroase plangeri, printre care si faptul ca a indus in eroare pe cei care au contribuit la realizarea lui. Printre cei care critica filmul se numara Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice al ONU (IPPC) si fostul consilier stiintific sef al guvernului britanic Sir David King.

Dupa o lunga dezbatere, Ofcom a transmis pozitia oficiala, conform careia Channel 4 nu a indeplinit obligatiile de impartialitate si prezentarea mai multor puncte de vedere intr-o problema controversata. Cu toate acestea, Ofcom spune ca documentarul nu a indus in eroare audienta "in asa fel incat sa provoace ofense".

Mesajul documentarului este, in principal, faptul ca schimbarile climatice nu sunt provocate de om. Cresterea temperaturilor atmosferice observate incepand cu 1970 nu este cauzata de arderea combustibililor fosili, sustin realizatorii documentarului.

Reprezentantii Channel 4 sustin ca filmul a fost difuzat pentru a arata faptul ca schimbarile climatice sunt un subiect in plina dezbatere. Documentarul a fost difuzat prima data in martie 2007, dupa care a fost vandut in 21 de tari si distribuit pe DVD.

Mai multi oameni de stiinta au semnat o scrisoare adresata companiei de productie WagTV prin care transmit ca "filmul a prezentat in mod eronat atat dovezile stiintifice cat si interpretarile cercetatorilor".

Sir David King sustine ca in documentar ii sunt atribuite comentarii pe care nu le-a facut, iar Carl Wunsch, un oceanograf intervievat pentru film, sustine ca a fost indus in eroare privind intentia realizatorilor. Acesta a fost invitat pentru o discutie echilibrata privind elementele complicate ale schimbarilor climatice, dar rezultatul este un "film de propaganda, fara niciun element de echilibru", a aratat oceanograful.

Ofcom sustine plangerile lui Sir David, aratand ca parerile lui au fost prost interpretate si ca nu i-a fost acordat dreptul la replica. Organismul de control a decis si in favoarea lui Carl Wunsch.

De asemenea, ultimul segment al documentarului, in care se prezinta politicile referitoare la schimbarile climatice, a incalcat obligatia de impartialitate din Codul Audio-Vizualului, a mai decis Ofcom si nu a reflectat mai multe opinii, cum se cere in Cod.

Drept urmare, Channel 4 va trebui sa difuzeze un sumar al deciziilor Ofcom.

spot_img

Ultimele știri