Decizie istorică pentru București: Parcul Natural Văcărești, declarat arie naturală protejată

in Biodiversitate 11 May 2016 3,518 Views

Zona naturală „Acumulare Văcărești” a fost declarată parc natural, cu denumirea „Parcul Natural Văcărești”, și a fost instituit  regimul de arie naturală protejată, conform unei hotărâri adoptată miercuri de Guvern.

poza Delta Vacaresti

Astfel, Parcul Natural Văcărești devine prima arie protejată urbană a țării și cel mai mare spațiu verde al Capitalei.

Este o reușită de necontestat a unei echipe mici și perseverente din Ministerul Mediului ca după patru ani de când societatea civilă a inițiat și promovat acest proiect, să reușim la doar cinci luni de la preluarea mandatului să depășim nenumăratele obstacole și blocaje care ni s-au scos în cale, pentru a scoate în final la lumină și la liman realizarea acestui parc. Mi-am asumat acest proiect ca și fanion pentru mandatul meu de Ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, integrat într-o viziune mai amplă pe care am adus-o la Minister de a aborda conservarea naturii prin prisma oportunităților de dezvoltare durabilă”, a scris pe pagina de Facebook, ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer.

Referindu-se la proprietarii de terenuri din această zonă, ministrul a precizat că înființarea Parcului Natural Văcărești nu afectează în niciun fel dreptul de proprietate al deținătorilor.

186 de hectare de arie naturală protejată

Suprafața totală pe care se instituie aria naturală protejată este de 186 de ha și se compune din teren proprietate publică, aflat în administrarea Administrației Naționale ”Apele Române”, și teren proprietate privată, deținut de persoane fizice pentru care se va avea în vedere, la promovarea planului de management, să se prevadă compensații pentru respectarea prevederilor restrictive ori pentru măsurile de conservare instituite.

Managementul Parcului Natural Văcărești va urmări menținerea celui mai mare spațiu verde al Bucureștiului prin protejarea diversității biologice și oferirea publicului a unor posibilități de recreere și ecoturism, fiind totodată o excelentă platformă pentru activități educaționale și științifice.

Parcul Natural Văcărești este casa a 97 de specii de păsări (45 specii aflate în diferite faze de protecție) și mamifere ca: vidra (specie protejată), vulpe, nevăstuică, enot. De asemenea, aici se găsesc și alte specii precum țestoasa de uscat și țestoasa de apă.

De-a lungul anilor, zona a reușit să se conserve într-un mod extraordinar, în ciuda amenințărilor ivite la tot pasul. Cele mai mari provocări au venit de la oameni, din cauza pescuitului ilegal în lacuri, inclusiv cu plasa electrică, a incendiilor devastatoare sau din cauza cantităților uriașe de deseuri, care dăunează atât păsărilor, care pot confunda deșeurile cu hrana, cât și faunei.

Comentarii

comentarii