Declarația ONU pentru Drepturile Țăranilor: un mod de a susține și apăra drepturile țăranilor din întreaga lume

Reprezentanți ai organizațiilor țărănești internaționale, academicieni și reprezentanți ai instituțiilor au dezbătut importanța Declarației ONU pentru Drepturile Țăranilor și a altor persoane care lucrează în mediul rural, în cadrul unei conferințe publice organizate de Eco Ruralis.

Conferința „Dincolo de Politica Agricolă Comună: Cum pot drepturile omului să prevaleze intereselor economice în cadrul politicilor publice din alimentație și agricultură?” a adus în discuție implementarea Declarației ONU pentru Drepturile Țăranilor, care a fost adoptată la New York pe 17 decembrie 2018.

Într-un mesaj video, Leonardo Castilho, de la Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, a atras atenția că deși țăranii hrănesc lumea, aceștia se află într-o situație critică, vulnerabili la schimbări climatice și degradare ecologică. El a subliniat că există un imbalans de putere, iar femeile sunt în special vulnerabile, și că Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă trebuie îndeplinită pentru toată lumea.

Diego Monton, reprezentant La Via Campesina International Argentina, a explicat că în anii ’90, hrana și resursele naturale au început să fie privite ca niște comodități și moduri de a maximiza profitul, pentru multinaționale și state. Această abordare a dus la discrepanțe și la ignorarea țăranilor și a nevoilor lor.

Via Campesina a început să lupte împotriva acestei abordări, lucrând la un prim instrument care detalia drepturile țăranilor, publicat prima oară de Via Campesina Brazilia în 2003. După 17 ani de negocieri, declarația a fost în final adoptată.

Declarația este o unealtă valoroasă în lupta pentru drepturile țăranilor. Aceasta recunoaște țăranii din întreaga lume, drepturile și rolul lor, precum și importanța agriculturii familiale. De asemenea, aceasta recunoaște agroecologia și cere o reformă pentru a permite accesul la terenuri. Declarația cere prețuri corecte pentru produse și acces egal la piețe.

Declarația este o propunere de politici pentru statele care vor să respecte drepturile țăranilor, o unealtă juridică prin care drepturile țăranilor pot fi apărate, dar și un mod de a iniția dialogul între organizații, instituții și țărani. Monton a declarat că guvernele ar trebui să lucreze cu ONG-urile pentru a o implementa eficient.

Sistemul alimentar global nu funcționează și are nevoie de schimbări urgente

Aceasta aduce 20 de drepturi specifice, clar definite, plus o categorie nouă, și anume dreptul la resurse naturale, cum ar fi semințe, pământ, apă și biodiversitate.

Țărani și țărănci din România, reprezentanți ai asociației Eco Ruralis, au participat la toate sesiunile de negocieri din ultimii 3 ani, implicându-se în ample activități de advocacy la București, Bruxelles, Geneva, Roma și New York.

În Europa de Est, unde se află majoritatea covârșitoare a țăranilor și țărăncilor din Europa, această Declarație are o relevanță cel puțin similară aceleia a Politicii Agricole Comune. Cu toate acestea, nicio țară din Europa de Est nu a avut un comentariu sau o declarație cu privire la textul Declarației, în cadrul procesului de negociere.

Uniunea Europeană a avut un rol în general negativ, contestând necesitatea Declarației și drepturile de bază (la pământ, semințe, resurse naturale). UE a apărat modelul agriculturii industriale și a drepturilor comerciale ale corporațiilor seminciere, justificând că actualele politici publice asigură suficiente mecanisme pentru protejarea drepturilor comunităților rurale. Cu toate acestea, în nenumărate rânduri UE a refuzat să răspundă cum rezolvă actuala legislație problema sclavagismului contemporan al muncitorilor migranți din agricultură din interiorul UE, fenomenul acaparării de terenuri din Europa de Est, problema foametei și precaritatea condițiilor de muncă în agricultură prezentate de Via Campesina și Eco Ruralis.

Comisia Europeană a fost recent acuzată că împiedică implementarea politicilor climatice în mod intenționat, încurajând marile companii și agravând criza climatică, după ce un raport despre impactul de mediu al Politicii Agricole Comune (PAC) a fost publicat la o zi după alegerile europarlamentare, deși era gata de peste un an. La începutul acestui an, Greenpeace a atras atenția că aproape o cincime din bugetul total al Uniunii Europene este utilizat pentru a suține producția animalieră pe teritoriul Europei.

În condițiile în care oamenii de știință cer o reducere semnificativă a consumului de carne și produse animale, autorii raportului susțin că banii contribuabililor, peste 28 de miliarde de euro, ar trebui redirecționați departe de agricultura intensivă și către sisteme agricole tradiționale.

În această dimineață, Eco Ruralis a organizat o manifestație publică țărănească pentru promovarea drepturilor țăranilor și a agriculturii la scară mică. Aceasta a avut loc în timpul reuniunii informale a miniștrilor europeni ai agriculturii la Palatul Parlamentului cu ocazia Președinției României a Consiliului UE.

spot_img

Ultimele știri