Platforma Declic ofer─â gratuit kit-uri de reciclare

in EcoLIFESTYLE 13 September 2019 772 Views

Declic, o platform─â de activism din Rom├ónia, ofer─â gratuit kit-uri de reciclare, ├«n speran╚Ťa ca informa╚Ťiile despre colectarea separat─â s─â ajung─â la c├ót mai mul╚Ťi oameni, ├«n timp scurt. Kit-ul con╚Ťine afi╚Öe, stickere ╚Öi s─âcule╚Ťi reutilizabili.

ÔÇ×Am v─âzut recent o imagine pe internet care spunea: ┬źNu avem nevoie de o m├ón─â de oameni care s─â recicleze perfect, ci avem nevoie de milioane care s─â o fac─â imperfect!┬╗ ╚Öi m-am g├óndit c─â exact de asta avem noi nevoie ├«n Rom├ónia. Reciclarea poate s─â fie un lucru complicat dac─â vrei s─â o faci perfect. ├Äns─â ne dorim ca majoritatea cov├ór╚Öitoare a popula╚Ťiei s─â ├«n╚Ťeleag─â rapid cum se face ╚Öi s─â o fac─â a╚Öa cum poate, imperfect, dar s─â o fac─â. V─â garantez c─â ├«n c├óteva luni vom progresa enormÔÇŁ, a scris cineva de la Declic.

Planul de ac╚Ťiune al celor de la aceast─â platform─â este ca informa╚Ťiile s─â circule ╚Öi s─â ajung─â ╚Öi la cei care nu ╚Ötiu cum s─â colecteze separat de╚Öeurile.

Kitul de reciclare con╚Ťine cinci afi╚Öe cu aceste informa╚Ťii (unul de p─âstrat, patru de dat mai departe, ├«n comunitate sau prietenilor), ╚Öase stickere ÔÇô patru pentru co╚Öurile de gunoi (plastic/ metal, h├órtie, sticl─â ╚Öi reziduale) ╚Öi dou─â de promovare a campaniei Declic ╚Öi trei s─âcule╚Ťi reutilizabili pentru legume-fructe.

ÔÇ×├Äi vei putea folosi la pia╚Ť─â sau la supermarket pentru a evita pungile de plastic de unic─â folosin╚Ť─â. Astfel vei ÔÇťsalvaÔÇŁ mii de pungi de plastic de la groapa de gunoiÔÇŁ, transmite Declic.

S─âcule╚Ťii sunt realiza╚Ťi de o ├«ntreprindere social─â dintr-un sat din jude╚Ťul Cluj, iar prin acest gest platforma sus╚Ťine economia rural─â.

Doritorii trebuie s─â completeze un formular, iar ├«n trei s─âpt─âm├óni vor primi kit-ul de reciclare. Cei care vor pot s─â ╚Öi doneze c─âtre platform─â, pentru a acoperi costurile de produc╚Ťie.

Până acum au fost înregistrate peste 7.000 de cereri.

Mini-site cu regulile pentru separarea corectă a deșeurilor

 ├Än iulie, Declic a lansat mini-site-ul reciclare.declic.ro cu informa╚Ťii detaliate despre colectarea selectiv─â f─âcut─â corect, cu exemple de ÔÇ×a╚Öa daÔÇŁ, ÔÇ×a╚Öa nuÔÇŁ, inclusiv din categoria de de╚Öeuri speciale, cum ar fi de╚Öeurile vegetale, cele voluminoase (mobilier), din construc╚Ťii sau de╚Öeuri de echipamente electrice ╚Öi electronice (DEEE).

Tot atunci, platforma a lansat invita╚Ťia tuturor rom├ónilor de a sesiza Garda de Mediu atunci c├ónd operatorii de salubritate sau prim─âriile nu pun legea ├«n aplicare privind gestionarea de╚Öeurilor.

ÔÇ×Majoritatea prim─âriilor au adoptat noile regulamente pe h├órtie, dar ├«n realitate firmele de salubritate nu au pus la dispozi╚Ťia oamenilor mijloacele necesare colect─ârii selective a de╚Öeurilor (pubele sau saci colora╚Ťi, materiale informative, regulamente). Ora╚Öele, comunele ╚Öi satele ╚Ť─ârii sunt de-a dreptul calamitate de gunoaie. Albiile r├óurilor ╚Öi p├ór├óurilor sunt transformate ├«n gropi de gunoi, marginile localit─â╚Ťilor au mun╚Ťi de de╚Öeuri de toate felurile, de la PET-uri, p├ón─â la animale moarte, excremente, uleiuri, ├«ngr─â╚Ö─âminte agricole expirateÔÇŁ, au transmis ace╚Ötia ├«ntr-un comunicat.

Amenzile pentru firmele de salubritate ╚Öi persoanele juridice care nu se adapteaz─â noilor reglement─âri sunt ├«ntre 20.000 ╚Öi 40.000 lei. Cet─â╚Ťenii care nu respect─â legea vor fi amenda╚Ťi cu p├ón─â la 2.000 de lei ╚Öi vor avea de pl─âtit ┼či o tax─â de salubritate mai mare cu 25%.

ÔÇ×Sesizeaz─â Garda de Mediu din jude╚Ťul t─âu dac─â ai observat c─â, la blocul sau pe strada ta, firmele de salubritate nu au pus la dispozi╚Ťie cele necesare pentru ca oamenii s─â poat─â colecta separat de╚ÖeurileÔÇŁ, au mai spus ei.

Platforma Declic mai pune la dispozi╚Ťia utilizatorilor ╚Öi un model de sesizare adresat─â Comisariatului G─ârzii de Mediu din fiecare jude╚Ť.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii