Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

90 de specii de amfibieni, dispărute în ultimii 50 de ani din cauza unui patogen letal

Două specii letale de fungi au dus la declinul a 500 de specii de amfibieni și la 90 de extincții în ultimii 50 de ani, conform unui nou studiu care arată că amfibienii au de înfruntat cel mai distructiv patogen descoperit vreodată pe Pământ.

Cele două tipuri de fungi chytrid, Batrachochytrium dendrobatidis (Bd) și Batrachochytrium salamandrivorans (Bsal), sunt responsabile pentru cea mai mare pierdere a vieții naturale cauzată de o singură boală documentată vreodată. Acești fungi se hrănesc cu proteinele din pielea amfibienilor și se răspândesc  foarte ușor. Pagotenul degradează pielea permeabilă a viețuitoarelor și cauzează o moarte lentă ce se sfârșește cu un stop cardiac.

Unele specii sunt afectate mai grav decât altele. În timp ce unele specii par să fie imune, mortalitatea la altele se ridică la aproape 100%.

Boala a fost descoperită pentru prima dată în 1998 de cercetătorii de la Universitatea James Cook din Queensland, Australia, care investigau cauza deceselor în masă a amfibienilor.

Cele două specii fungice vin cel mai probabil din Asia, iar răspândirea lor a fost facilitată de oameni prin activități cum ar fi comerțul legal și ilegal cu animale de companie.

Patruzeci și doi de cercetători au lucrat la noul studiu, care dezvăluie amploarea bolii la nivel global și impactul ei asupra speciilor de broaște, salamandre și broaște râioase.

Cercetătorii au găsit dovezi că cel puțin 501 de specii au suferit un declin din cauza fungilor, iar 90 dintre acestea sunt dispărute. Au fost înregistrate declinuri ale speciilor de amfibieni din Europa, Africa, America Centrală și de Sud și Australia.

Cele mai afectate zone sunt în America Centrală și de Sud și estul Australiei, unde patogenul se înmulțește cu ușurință în condiții răcoroase și umede.

Singurele regiuni neafectate se află în Asia, unde speciile au avut timp să evolueze pentru a fi rezistente la fungi.

“Chytridiomycota e cel mai distructiv patogen descris vreodată de știință – e o realizare șocantă,” a declarat Wendy Palen, biolog în cadrul Universității Simon Fraser.

Cercetătorii cred că eliminarea patogenului din natură a devenit imposibilă în acest moment, însă pot fi luate măsuri pentru a preveni evoluția lui într-o tulpină mai periculoasă, printre care și reducerea și monitorizarea mai bună a comerțului cu amfibieni.

Un studiu realizat în 2018 arăta că Batrachochytrium dendrobatidis este prezent în majoritatea pet shop-urilor.

Amfibienii sunt amenințați la nivel global și de pierderea habitatelor și schimbări climatice, iar cercetătorii se tem că împreună, aceste amenințări ar putea duce la dispariția rapidă a multor specii.

spot_img

Ultimele știri