Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Declinul fluturelui monarh, pus pe seama erbicidelor Monsanto

Fluturele monarh, cea mai cunoscută specie de fluturi din America de Nord, ar putea fi inclus în curând pe lista speciilor pe cale de dispariție. În ultimii 20 de ani, populația de fluturi monarh a scăzut dramatic de la 1 miliard de exemplare la 35 de milioane, înregistrate iarna trecută, iar una dintre cauze ar putea fi, potrivit specialiștilor, erbicidele Monsanto, folosite în culturile de organisme modificate genetic, scrie livescience.com.

 

 

„Această pierdere a fluturilor monarh poate fi comparată, în termenii populației umane, cu dispariția tuturor americanilor, excepție făcând cei care trăiesc în Florida și Ohio”, a spus biologul American Tierra Curry. Centrul american pentru diversitate biologică și Centrul pentru siguranță alimentară din SUA au înaintat guvernului federal o petiție pentru includerea acestei specii pe lista celor periclitate în august 2014.

Oamenii de știință avertizează în petiție că declinul alarmant al fluturelui monarh ar putea fi în strânsă legătură cu extinderea culturilor de plante modificate genetic. Multe dintre aceste culturi sunt rezistente la erbicidul Roundup Monsanto care extermină iarba fiarelor, unica sursă de hrană a omizilor fluturelui monarh.

Iarba fiarelor a dispărut practic de pe terenurile unde se cultivă prumbul și soia modificate genetic, iar fluturele monarh a pierdut astfel teritorii importante rămânând fără hrană, în special în Texas, se arată în petiția  supusă dezbaterii publice până în 2 martie 2015. Fluturii monarh recunoscuți după culoarea portocalie a aripilor brăzdate de linii subțiri negre pornesc în fiecare toamnă spre California și Mexic, ca să ierneze, migrația lor fiind asemănătoare cu a păsărilor.

Fluturii monarh se numără printre puținele insecte care pot traversa Atlanticul în zbor. Traseul lor are între 2500 și 4.500 de kilometri și se încheie în pădurile din centru Mexicului. Printre cauzele care ar putea să ducă la extincția acestei specii de fluturi se numără, de asemenea, și defrișările.

Citește și:

 Număr record de rinoceri braconați în 2014

Traficul cu animale pe cale de dispariție, în cifre îngrijorătoare

 

spot_img

Ultimele știri