Brazilia: Defrișările din Pădurea Amazoniană au atins cea mai mare rată din ultimul deceniu

in Biodiversitate 27 November 2018 224 Views

Defrișările pădurii amazoniene de pe teritoriul Braziliei au atins cea mai mare rată din ultimul deceniu, conform datelor oficiale. Aproximativ 7.900 de kilometri pătrați au fost distruși între august 2017 și iulie 2018.

Ministrul brazilian al Mediului, Edson Duarte, a dat vina pe exploatările forestiere ilegale, declarând că țara trebuie să intensifice lupta împotriva încălcării legilor de mediu și să protejeze dezvoltarea sustenabilă a biomului.

Datele arată că majoritatea defrișărilor au avut loc în statele Mato Grosso și Pará, fiind înregistrată o creștere de 13.7% față de anul trecut. Mato Grosso este cel mai mare producător de cereale din Brazilia, iar criticii atrag atenția că extinderea agriculturii este realizată în detrimentul pădurii tropicale.

În timpul campaniei electorale, președintele brazilian, Jair Bolsonaro, și-a luat angajamentul de a limita amendele pentru defrișări și a slăbi influența agenției de mediu.

Un consilier al președintelui a anunțat că administrația va uni ministerele de agricultură și de mediu, măsură ce ar putea pune în pericol pădurea amazoniană.

Studiu: pădurea amazoniană nu reuşeşte să ţină pasul cu modificările climatice

Deși rata defrișărilor este semnificativ mai mare decât anul trecut, când scăzuse cu 16% pe o perioadă de 12 luni, aceasta este cu 72% mai redusă decât în 2004, când guvernul brazilian a lansat măsuri pentru a combate defrișările. În acel an, au fost defrișați peste 27.000 de kilometri pătrați, o zonă de mărimea statului Haiti.

Regiunea Amazoniană adăpostește cea mai mare pădure tropicală din lume, fiind un habitat natural pentru numeroase specii de plante și animale. Majoritatea pădurii se află în interiorul Braziliei, unde există legi care obligă proprietarii să mențină împădurită o porțiune a proprietății lor.

Comentarii

comentarii