Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â atrag aten╚Ťia c─â oprirea defri╚Ö─ârilor este la fel de urgent─â ca eliminarea combustibililor fosili

in Biodiversitate, Poluare 10 October 2018 53 Views

Rolul p─âdurilor ├«n combaterea schimb─ârilor climatice este neglijat de guvernele lumii, conform unui grup de 40 de oameni de ╚Ötiin╚Ť─â care avertizeaz─â c─â oprirea defri╚Ö─ârilor este la fel de urgent─â ca eliminarea utiliz─ârii combustibililor fosili.

Conform cercet─âtorilor, t─âierea p─âdurilor lumii ar elibera mai mult de 3 trilioane de tone de dioxid de carbon, mai mult dec├ót cantitatea stocat─â ├«n rezervele gloabale de petrol, c─ârbune ╚Öi gaze. Conservarea ╚Öi restaurarea p─âdurilor ar putea contribui cu 18% la reducerea emisiilor necesar─â p├ón─â ├«n 2030 pentru a ├«ndeplini ╚Ťintele Acordului de la Paris.

ÔÇ×Trebuie s─â protej─âm ╚Öi s─â men╚Ťinem p─âduri s─ân─âtoase pentru a evita schimb─ârile climatice periculoase ╚Öi a asigura c─â p─âdurile lumii continu─â s─â ofere servicii vitale pentru bun─âstarea planetei ╚Öi a noastr─â.ÔÇŁ, spune declara╚Ťia.

Copacii ╚Öi alte forme de vegeta╚Ťie absorb aproximativ o p─âtrime din emisiile de CO2 din atmosfer─â, atenu├ónd impactul poten╚Ťial al schimb─ârilor climatice.

Conform cercet─âtorilor, mari por╚Ťiuni de p─âduri tropicale, care stocheaz─â cantit─â╚Ťi vaste de carbon, sunt ├«nc─â defri╚Öate ├«n Amazon, centrul Africii ╚Öi Indonezia. De asemenea, cre╚Öterea temperaturilor alimenteaz─â incendii de p─âdure la latitudini mai ├«nalte. ├Än aceast─â var─â, zeci de incendii au mistuit p─âdurile din interiorul Cercului Arctic, iar oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â avertizeaz─â c─â zona Arctic─â ╚Öi alte regiuni nordice vor fi tot mai afectate de incendii.

Raportul IPCC privind schimb─ârile climatice a men╚Ťionat nevoia unor tehnologii ├«nc─â netestate prin care carbonul este captat ╚Öi ├«ngropat sub p─âm├ónt pentru a atinge ╚Ťinta de 1.5C. ├Äns─â cercet─âtorii avertizeaz─â c─â metoda numit─â bioenergie cu captare ╚Öi stocare de carbon (BECCS) este netestat─â ╚Öi poate avea consecin╚Ťe dezastruoase pentru mediu. Aceasta presupune captarea carbonului de c─âtre ÔÇ×culturi energeticeÔÇŁ de copaci, care sunt apoi ar╚Öi pentru a genera energie, apoi emisiile sunt capturate din aer ╚Öi ├«ngropate. Implementarea acestei tehnologii ar putea duce la defri╚Öarea p─âdurilor pentru a face loc planta╚Ťiilor.

ÔÇ×Mi se rupe inima s─â m─â g├óndesc c─â am pierde jum─âtate din p─âdurile noastre tropicale pentru planta╚Ťii doar ca s─â ne salv─âm. Este oribil c─â ne-am pierde biodiversitatea pentru a combate schimb─ârile climatice. Pierderea p─âdurilor tropicale nu este mai pu╚Ťin costisitoare dec├ót construc╚Ťia unor ferme eoliene ├«n SUA sau Sahara.ÔÇŁ, a declarat Deborah Lawrence, profesor de ╚Ötiin╚Ťe de mediu la Universitatea din Virginia ╚Öi semnatar al declara╚Ťiei.

Green Report Shop Transport ECO

Lawrence a explicat c─â reducerea la zero a emisiilor p├ón─â ├«n 2040 ar nega necesitatea unor tehnologii de ÔÇ×emisii negativeÔÇŁ care ar putea distruge capacitatea p─âdurilor de a capta carbon, a men╚Ťine rezervele locale de ap─â ╚Öi de a oferi habitat pentru numeroase specii de animale.

ÔÇ×Vom avea o lume mai fierbinte ╚Öi uscat─â f─âr─â aceste p─âduri. Este nevoie de un pre╚Ť interna╚Ťional pe carbon pentru a finan╚Ťa protec╚Ťia p─âdurilor. ╚śi ╚Ť─ârile cu p─âduri tropicale ar trebui s─â ├«╚Öi p─âstreze por╚Ťiuni mari de p─âduri pentru a stabiliza precipita╚Ťiile ╚Öi a men╚Ťine un climat regional previzibil.ÔÇŁ, a ad─âugat Lawrence.

Conform declara╚Ťiei, ÔÇ×ca r─âspuns la raportul IPCC, mesajul nostru ca oameni de ╚Ötiin╚Ť─â este simplu: viitorul climatic al planetei noastre este intrinsec legat de viitorul p─âdurilor sale.ÔÇŁ

Comentarii

comentarii