Schimbările climatice, agravate de degradarea solurilor

Schimbările climatice sunt agravate de degradarea solurilor în urma defrișărilor și a practicilor agricole dăunătoare, conform unui nou raport care avertizează că lumea trebuie să ia măsuri urgente pentru a proteja solurile.

Solurile conțin de trei ori mai mult carbon decât atmosfera, iar acesta ajunge să fie eliberat din cauza defrișărilor și a practicilor agricole dăunătoare. Solurile sunt erodate, compactate de către utilaje, acoperite cu construcții sau udate în mod excesiv.

Degradarea solurilor compromite creșterea plantelor care captează CO2 din atmosferă și eliberează CO2 din sol.

Avertizarea vine de la Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES), un grup care studiază beneficiile naturii pentru umanitate, relatează BBC News.

Conform președintelui IPBES, Sir Bob Watson, aproximativ 3.2 miliarde de oameni din întreaga lume sunt afectați de soluri degradate.

„Nu există îndoială că degradăm solurile în întreaga lume. Pierdem din soluri carbonul organic și acest lucru scade randamentul agricol și contribuie la schimbările climatice. Trebuie neapărat să restaurăm solurile degradate pe care le avem.”

Watson a fost în trecut președinte al Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC).

„Guvernele s-au concentrat pe schimbări climatice mult mai mult decât s-au concentrat pe pierderea biodiversității și degradarea solurilor. Toate trei sunt la fel de importante pentru bunăstarea umană.”

Jane Rickson, expertă în soluri la Universitatea Cranfield din Marea Britanie, a declarat că stratul subțire de sol care acoperă suprafața Pământului reprezintă diferența dintre supraviețuire și extincție pentru majoritatea organismelor terestre.

„Doar 3% din suprafața planetei este potrivită pentru producția agricolă și 75 de miliarde de tone de sol fertil sunt pierdute din cauza degradării în fiecare an.”

Ea a adăugat că solurile se formează la o rată de 1 centimetru în 300 de ani.

O nouă campanie promovează restaurarea ecosistemelor naturale pentru a combate schimbările climatice și declinul biodiversității

Cercetătorii nu știu încă nivelul exact de degradare a solurilor la nivel global, însă puncte critice au fost identificate în America de Sud, Africa sub-sahariană, India și China. Cercetătorii din cele mai mari două state din Asia sunt îngrijorați că abilitatea de a își crește propria hrană ar putea fi compromisă.

Cel mai simplu mod de a proteja solurile și de a combate schimbările climatice în același timp este de a restaura pădurile.

spot_img

Ultimele știri