Un delfin alb antrenat de Rusia să spioneze a ajuns în Norvegia

in Biodiversitate 30 April 2019 414 Views

Un pescar a alertat experții marini din Norvegia după ce a văzut un delfin alb care purta un ham. Din primele informații reiese că mamiferul ar fi antrenat de Rusia pentru a spiona. Recent, în urma presiunilor, cea mai întinsă țară din lume a anunțat eliberarea a 98 de balene ucigașe și delfini albi, ținuți până atunci în „închisoarea balenelor”.

Pescarii aflați pe apă lângă orășelul Inga, din Norvegia, au anunțat săptămâna trecută că un delfin alb, care purta un ham neobișnuit, a început să le miște bărcile.

„Ne pregăteam să întindem plasele, când am văzut un delfin care înota printre bărci”, a declarat un pescar pentru o televiziune locală, potrivit The Guardian. „A venit spre noi și, pe măsură ce se apropia, am observat că avea un fel de ham”.

Specialiștii din domeniul marin au devenit suspicioși în legătură cu delfinul din cauza comportamentului ciudat (căuta în mod activ bărcile și încerca să tragă de frânghiile și curelele din lateralul ambarcațiunilor), precum și faptul că purta hamul care părea a fi conceput pentru o cameră sau o armă. Experții cred că mamiferul a fost antrenat de către armata Rusiei, în special pentru că pe ham scria „Echipament al Sankt Petersburg”.

Pescarul a spus că delfinul alb era foarte timid, dar părea obișnuit cu prezența oamenilor.

„Știm că Rusia a avut delfini în captivitate și că, se pare, unele dintre aceștia au fost eliberați. Deseori aceștia sunt în căutarea bărcilor”, a declarat Audun Rikardsen, profesor la departamentul de biologie arctică și marină de la Universitatea Arctică din Norvegia. 

Profesorul a spus că a contactat oamenii de știință ruși care au afirmat că delfinul alb, cu ham, nu are legătură cu ei.

„Mi-au spus că, cel mai probabil, este al marinei ruse din Murmansk”, a adăugat acesta.

pentruanimale.ro

În anii 1980 ai Rusiei Sovietice a fost desfășurat un program în care mai mulți delfini au fost recrutați pentru antrenamente militare. Grație vederii și a memoriei foarte bune, erau folosiți pentru detectarea armelor subacvatice.

Deși programul s-a încheiat în anii 1990, o investigație a dezvăluit, în 2017, că marina rusească antrenează din nou delfini, delfini albi și foci.

În noiembrie 2018, media internațională și ONG-urile pentru protejarea animalelor au început să pună presiune pe Rusia, după ce câteva filmări au ajuns virale. În imagini se vede cum mai multe mamifere marine sunt ținute captive în spații foarte mici.

Informații ulterioare au arătat că era vorba de 11 balene ucigașe și 87 de delfini albi. În urma presiunii, dar mai ales a implicării unui renumit oceanolog francez, Jean-Michel Cousteau, guvernul rus a anunțat pe 8 aprilie eliberarea tuturor celor 98 de cetacee din locul devenit cunoscut ca „închisoarea balenelor”.

Comentarii

comentarii