12 delfini eșuați în aprilie, între Corbu și Saturn

in Biodiversitate 7 May 2020 88 Views

Voluntarii ONG-ului Mare Nostrum, din Constanța, au recuperat în aprilie cadavrele a 12 delfini eșuați pe malul Mării Negre, între Corbu și Saturn. Unele decese au rezultat în urma prinderii delfinilor în plasele de pescuit, iar în cazul altora este în desfășurare o anchetă.

11 din aceste eșuări au fost înregistrate în perioada 17-28 aprilie, cele mai multe sesizări vizând zona Năvodari. Exemplarele eșuate sunt marsuini și afalini, cei mai mulți aflați în stare avansată de descompunere.

„Primăvară cu cifre îngrijorătoare pentru delfinii din Marea Neagră! În urma sesizărilor primite la numărul de urgență delfini- 0763255731, colegii noștri s-au deplasat la 12 cazuri de delfini eșuați, pe toată întinderea litoralului românesc”, au transmis cei de la Mare Nostrum.

Intervențiile rapide au avut loc la Olimp, Năvodari, Eforie Sud și Saturn. În ceea ce privește exemplarele de marsuini, acestea nu depășeau un metru lungime, fiind juvenili. Trei dintre aceste exemplare au fost preluate pentru examinare.

Urmă de plasă de pescuit

„În ceea ce privește unul dintre cazuri, acestuia îi lipsea înotătoarea codală și pectorală, așa că putem presupune că a fost prins în plasele pescărești, chiar dacă nu prezenta alte urme vizibile”, spune Costin Timofte, asistent în proiect.

„Ipotezele pe care le avem în determinarea cauzelor care au indus mortalitatea delfinilor și marsuinilor ajunși la mal în ultima perioadă, îngreunate de stadiul avansat de descompunere în care au fost găsite parte dintre exemplare, relevă atât activitatea de pescuit derulată în mod legal înainte de perioada de prohibiție – instaurată de la 15 aprilie, pe cea ilegală din timpul perioadei de prohibiție, dar și cauze naturale. Ancheta este încă în desfășurare și vom reveni cu informații pe măsură ce le vom avea”, spune Marian Paiu, Coordonator Departament Conservarea Biodiversiţăţii, ONG Mare Nostrum.

Din cauza pandemiei de Covid-19 și a măsurilor de siguranță privind răspândirea virusului, analizele de laborator ar putea fi gata abia la vară.

Comentarii

comentarii