Dell vrea să recicleze aurul din deșeurile electronice. Cum îl va folosi

in Business, Poluare 11 January 2018 285 Views

Gigantului IT a anun╚Ťat recent c─â vrea s─â recupereze aurul din electronicele uzate ╚Öi s─â ├«l utilizeze la fabricarea de pl─âci de baz─â noi. Programul pilot ar urma s─â ├«nceap─â din aceast─â prim─âvar─â.

dell deșeuri electrice electronice deee

Foto: ClimateTechWiki

Reprezentan╚Ťii Dell au anun╚Ťat c─â vor ├«ncepe un nou program pilot de reciclare din prim─âvara anului 2018. ├Ämpreun─â cu reciclatorul American Wistron GreenTech, ar urma s─â recupereze aurul din de╚Öeurile de echipamente electrice ╚Öi electronice ╚Öi s─â ├«l refoloseasc─â pentru produc╚Ťia de pl─âci de baz─â. Noile pl─âci de baz─â vor fi apoi integrate ├«n modelul de laptop/ tablet─â Latitude 5285 2 ├«n 1.

├Än plus, al─âturi de actri╚Ťa Nikki Reed, Dell a lansat o colec╚Ťie de bijuterii confec╚Ťionate din aurul recuperat prin programele sale de reciclare. Colec┼úia cuprinde cercei ┼či br─â┼ú─âri din aur de 14 ┼či 18 carate ╚Öi este expus─â ├«n cadrul edi┼úiei 2018 Consumer Electronics Show.

Prin cele dou─â proiecte, reprezentan╚Ťii companiei spun c─â vor s─â atrag─â aten╚Ťia asupra impactului pe care ├«l au de╚Öeurile electronice asupra mediului, dar ╚Öi s─â demonstreze c─â exist─â oportunit─â╚Ťi de colaborare ├«ntre industrii, pentru progresul economiei circulare.

Conform unui studiu realizat de compania britanică Trucost, procesul de recuperare a aurului dezvoltat de Wistron GreenTech are un impact asupra mediului cu 99% mai redus decât mineritul tradiţional.

Deșeurile electronice, adevărate comori pentru economie

Potrivit Agen╚Ťiei americane de protec╚Ťie a mediului, electronicele con╚Ťin un num─âr impresionant de metale pre╚Ťioase. Speciali╚Ötii estimeaz─â c─â o ton─â de echipamente electronice poate ascunde cantit─â╚Ťi de aur de 40 p├ón─â la 800 de ori mai mari ├«n compara╚Ťie cu o ton─â de minereu proasp─ât extras. De asemenea, poate con╚Ťine de 30 p├ón─â la 40 de ori mai mult cupru. ╚śi asta nu este tot. Printre metalele folosite ├«n confec╚Ťionarea echipamentelor electronice, se mai num─âr─â: argint, paladiu, cadmiu ╚Öi mercur.

Toate aceste minerale sunt ob╚Ťinute din industria minier─â, un sector cu grave probleme de sustenabilitate (de la poluare la condi╚Ťii necorespunzatoare de munc─â sau chiar la exploatarea copiilor ├«n mine).

├Än 2016, popula╚Ťia lumii a generat 44.7 milioane de tone de de╚Öeuri electronice, conform unui┬áraport┬áal Uniunii Interna╚Ťionale de Telecomunica╚Ťii (ITU). Ce este ╚Öi mai grav este faptul c─â doar o mic─â parte din toate echipamentele electronice produse se recicleaz─â. Este vorba de un procent de 20% la nivel global ╚Öi de 35% la nivel european.

Aruncarea lor înseamnă pierderea a 55 de miliarde de dolari și un impact negativ major asupra mediului. Potrivit ewaste.edu, deși DEEE-urile reprezintă doar 2% din cantitatea de deșeuri depozitată în gropile de gunoi, sunt responsabile pentru aproape 70% dintre metalele grele prezente în acestea.

Comentarii

comentarii