Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Delta Dunarii, ignorata in cadrul viitorului parteneriat Romania – CE

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii nu reprezinta o prioritate in cadrul viitorului Parteneriat dintre Romania si Comisia Europeana (CE), in vederea stabilirii cadrului de implementare al fondurilor europene pentru perioada 2014-2020, ceea ce este ingrijorator, atrag atentia, intr-o scrisoare deschisa adresata autoritatilor competente, organizatiile membre ale Coalitiei pentru Mediu pentru Romania (CMR).

(…) nu putem sa ignoram lipsa Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii dintre prioritatile de mediu ale viitorului Parteneriat Romania – Comisia Europeana. Mai mult decat atat, am remarcat cu aceeasi ingrijorare supralicitarea potentialului economic si social al Fluviului Dunarea si ignorarea totala a potentialului natural al fluviului, iremediabil legat de primele. Consideram ca potentialul natural trebuie tratat in mod egal, impreuna cu ceilalti doi piloni amintiti, si ca proiectele de infrastructura care se pregatesc pentru Fluviul Dunarea (Coridorul IV, de exemplu) trebuie sa tina cont in mod covarsitor de valoarea naturala deosebita pe care, inca, fluviul o mai are”, se noteaza in scrisoarea, citata de Agerpres.

Totodata, potrivit sursei citate, Acordul de Parteneriat ”nu mentioneaza modul in care cei 20% din angajamentul de cheltuieli pentru urmatoarea perioada de finantare, dedicatii reducerilor de emisii de gaze cu efect de sera si adaptarii la schimbarile climatice, vor fi cheltuiti’, fapt care va duce la „un sprijin inadecvat pentru asa-zisele obiective verzi si ar putea conduce spre o infrastructura traditionala, facandu-se apel la necesitatea cheltuirii banilor cu orice pret si, uneori, chiar in detrimentul mediului”. Reprezentantii CMR considera ca, odata cu acest nou Parteneriat, se readuce in prim-plan ideea de investitii mari realizate de catre autoritatile centrale si locale, care nu au reusit, insa, acest lucru in perioada 2007-2013.

(…) actualul Acord de Parteneriat repeta greselile facute in perioada de programare 2007 – 2013, in care au fost avute in vedere prioritati care urmau sa fie implementate in special de catre autoritati (centrale si locale), iar investitiile sa vizeze in principal infrastructura mare. S-a dovedit, insa, ca din cauza crizei financiare autoritatile nu au reusit sa implementeze aceste programe si sa absoarba fondurile alocate”, subliniaza Coalitia.

CMR a transmis, recent, premierului Victor Ponta, ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, si ministrului delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, o scrisoare deschisa cu privire la elaborarea Acordului de Parteneriat dintre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana in vederea stabilirii cadrului de implementare al fondurilor europene structurale pentru Romania 2014 – 2020.

spot_img

Ultimele știri