Demisia comisarului general al Gărzii Naționale de Mediu, la sugestia ministrului Mediului

in Poluare, Slider homepage 9 January 2020 259 Views

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat că Dorojan Gabriela nu va mai ocupa funcția de Comisar General al Gărzii Naționale de Mediu. Ministrul solicitase în această dimineață planul de acțiuni de monitorizare a aerului pentru Brașov, București și Iași, precum și gradul de implementare al măsurilor prevăzute.

 

„În urma discuțiilor avute în ultima perioadă cu doamna Comisar General, Gabriela Dorojan, am convenit de comun acord că este oportună încetarea calității sale de Comisar General al Gărzii Naționale de Mediu, propunere ce va fi avansată către Guvernul României”, a postat ministrul Mediului pe pagina sa de Facebook.

Acesta a menționat că solicitase în această dimineață Comisariatului Național al Gărzii de Mediu planul de acțiuni de monitorizare și control pe care Garda Națională de Mediu le-a dispus în perioada 2014-2019 pentru trei aglomerări urbane – Brașov, București și Iași, precum și raportul detaliat privind gradul de implementare al măsurilor prevăzute în cele trei planuri de calitate a aerului.

„Reducerea poluării, îmbunătățirea calității aerului și creșterea calității vieții rămân obiective fundamentele ale acestui mandat”, a subliniat ministrul.

În ultimele zile, acesta și-a manifestat în spațiul public îngrijorarea privind calitatea aerului din București, în special, și a altor orașe mari din țară, pornind de la o sesizare pe care a făcut-o consilier general al Municipiului București Octavian Berceanu. Acesta din urmă arăta, cu date de pe o rețea independentă de monitorizare a calității aerului, că aerul din București, de duminică seara, avea un nivel de PM10 mai ridicat decât Sydney, Australia, unde au loc incendii de vegetație.

Ca reacție, Primăria București a emis un comunicat de presă în care a precizat că măsurătorile au fost făcute cu ajutorul unor rețele care nu sunt autorizate sau omologate de către Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor.

„Încă din primul an de mandat am tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte poluarea în Capitală, iar faptul că nu s-a făcut nimic în ultimii zece ani în acest sens a dus la agravarea acestei probleme. Începând din 2016, însa, am luat măsuri concrete pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, dar nu poţi recupera în 36 de luni ce nu s-a făcut în zeci de ani”, a transmis primarul Gabriela Firea.

În zilele care au urmat a avut loc un schimb de replici între primarul Bucureștiul și ministrul Mediului, în care Firea i-a transmis să se mute din Capitală dacă nu îi convine, iar Alexe o invita pe aceasta să se mute din Voluntari în București. Firea l-a acuzat pe ministru că este neinformat, iar acesta din urmă a subliniat că este vorba de sănătatea a milioane de oameni, nu de orgolii.

„Bucureștenii pur și simplu “inhalează otravă”. Asta este poluarea: Otravă lentă. Aveați timp să faceți ceva pentru a combate poluarea din Capitală fiind primar “de doar trei ani și jumătate”. Nu doar că nu ați reușit, dar problemele s-au agravat în mandatul dumneavoastră. Nu mai bine lăsați dumneavoastră declarațiile bombastice și țâfnoase și vă apucați de treabă?”, a postat Alexe pe Facebook.

Potrivit Adevărul, care citează informații care au apărut în mass media spre sfârșitul anului 2019, Gabriela Dorojan ar fi avut „legături dubioase cu o serie de oameni de afaceri care acţionează în domeniul tratării deşeurilor periculoase”.

„Surse din Garda Naţională de Mediu au povestit că şefa lor este puternic conectată la soţii Firea-Pandele, cu care are o relaţie de colaborare de mai mulţi ani”, mai scrie Adevărul.

Ma aflu la Glina, pentru a verifica stadiul celui mai mare contract de lucrari cu finantare europeana din tara, un proiect major de infrastructura edilitara si de mediu- Stația de Epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare și a canalului colector Dâmbovița (Caseta) în Municipiul București – Etapa II. Alaturi de mine sunt doamna Roxana Mînzatu, ministrul fondurilor europene, doamna Michele Ramis, Ambasadorul Franței în România, reprezentanți ai Ambasadei Spaniei, decanul Facultății de Hidrotehnică, conf. univ. dr. ing. Alexandru Nicolae Dimache, consilieri generali și specialiști din Primăria Municipiului București.Acest proiect va asigura pentru bucureșteni si localitatile limitrofe imbunatatirea calitatii apelor si a aerului, protecția solurilor si reducerea riscurilor de inundatii.La finalizarea proiectului, zona metropolitana va avea servicii publice de canalizare la standarde europene.Costul total al acestui proiect de mediu este 360 milioane euro iar Primaria Capitalei achita o contribuție proprie de 155 milioane euro, pentru toate lucrările executate în cadrul proiectului.#OxigenPentruBucuresti

Posted by Gabriela Firea on Monday, October 7, 2019

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii