Departamentul de Protecția Mediului din Florida interzice folosirea sintagmei „schimbări climatice”

in Autoritati 9 March 2015 168 Views

Schimbările climatice sunt o problemă reală și actuală în Florida. În Miami străzile sunt inundate regulat la flux ridicat iar anumite zone se află la aproape 2 metri sub nivelul mării. Cu toate acestea, politicienii săi neagă în mod frecvent cum că schimbările climatice ar exista măcar. Iar acum, Departamentul de Protecția Mediului din Florida (DEP) – da, tocmai agenția care se ocupă de consecințele schimbărilor climatice – a interzis angajaților săi să folosească termenii „schimbări climatice” și „încălzire globală”, informează Inhabitat.com.

513682004_357272855b_z

Rapoarte ale foștilor angajați, consultanți, voluntari și de asemenea înregistrări obținute de către Florida Center for Investigative Reporting au dezvăluit politica bizară a acestei agenții de stat (DEP neagă că e vorba de o „politică”). Nu doar că e interzisă folosirea termenilor „încălzire globală”, „schimbări climatice” și, conform spuselor unora dintre ei, „sustenabilitate” în comunicate și e-mail-uri oficiale; se pare că este interzisă folosirea acestor termeni chiar și în rapoarte – care includ materiale educaționale produse de DEP.

Politica nescrisă pare să fi intrat în vigoare după alegerea guvernatorului Rick Scott, în 2011. Acesta și-a exprimat în mod repetat îndoielile cum că schimbările climatice sunt cauzate de activitățile umane. Scott l-a numit director al DEP pe Herschel Vinyard Jr., o rudă străină în cercurile de mediu din Florida, care l-a concediat pe consilierul în materie de zone umede, din cauza unor dispute legat de licențe.

Oricât de absurdă e interzicerea folosirii termenului „schimbări climatice”, e grăitoare în ce privește modul în care statul alocă resurse pentru a lupta tocmai împotriva efectelor schimbărilor climatice. Dacă agenția de stat a Floridei, care are sarcina de a proteja mediul, și al cărei buget anual între 2000-2005 a avut o medie de 1,899,731,705 de dolari, le spune angajaților, consultanților și avocaților lor că nu pot recunoaște existența schimbărilor climatice în lucrările lor, cum pot angajații lor să își facă treaba în mod eficient?

Unii ar putea argumenta că e doar o chestiune de semantică: legislația Floridei recunoaște creșterea nivelului mării, iar DEP folosește termeni ca „motor climatic” sau „schimbare determinată de climă”. Dar cei care au lucrat în cadrul DEP, inclusiv fostul consilier general, Christopher Byrd, crede că e vorba de mult mai mult.

Conducerea politică a statului Florida nu e dispusă să abordeze problemele provocate de schimbările climatice”, spune Byrd.

Sursă foto: Flickr.com

 

Mai citește și:

Dezastrele naturale au provocat pagube de 300 miliarde de dolari

Mineritul cu cianuri în nordul Greciei blocat de guvernul elen

Comentarii

comentarii