Descoperire valoroasă în sectorul românesc al Mării Negre

Un important zăcământ de gaze a fost descoperit, în această lună, pe platforma continentală a României. În urma lucrărilor la sondele de exploatare efectuate în Marea Neagră de companiile Lukoil, PanAtlantic și Romgaz, au fost găsite rezerve care ar putea depăși 30 miliarde metri cubi de gaze naturale.

????????????????????????????????????

Reprezentanții Romgaz au anunțat astăzi că a fost descoperit un rezervor de gaze cu o grosime de 46 metri. „Suprafața zăcământului poate atinge 39 kmp iar rezervele, care urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depăși 30 miliarde metri cubi de gaze naturale„, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit Romgaz, riscurile în ceea ce privește lucrările viitoare de investigații geologice a fost diminuat: ”Programul lucrărilor viitoare, planificate pentru 2016, include o reprocesare a datelor seismice și forajul pe zăcământul LIRA a unei sonde de explorare/evaluare, în vederea confirmării volumului descoperirii și a confirmării potențialului de hidrocarburi”.

La ce adâncime a fost găsit zăcământul

Sonda LIRA – 1X, care a întâlnit rezervorul de gaze,  este situată la aproximativ 170 km (90 mile marine) de la țărm, adâncimea apei fiind de circa 700 m. Aceasta a fost forată până la adâncimea de 2.700 m (8.858 picioare), cu ajutorul platformei semisubmersibile de foraj marin ‘Development Driller II’, aparținând companiei TransOcean Ltd.

Începând cu anul 2011, lucrările de explorare geologică din perimetrul EX-30 Trident sunt efectuate, în calitate de operator, de compania Lukoil Overseas Atash B.V. (care este deținută în proporție de 100% de Compania Publică pe Acțiuni Lukoil) în baza Acordului de Concesiune încheiat cu Guvernul României. În prezent, cota de participare a Romgaz în Acordul de Concesiune este 10%, Lukoil deține 72%, iar PanAtlantic Petroleum Ltd 18%.

Și Bulgaria se pregătește să foreze în Marea Neagră, vecinii noștri intenționând ca până la sfârșitul acestei luni să semneze un contract pentru explorare de petrol și gaze cu grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell.

spot_img

Ultimele știri