Deșertul Sahara s-a extins cu 10% în ultimii 100 de ani, din cauza schimbărilor climatice

in Biodiversitate 7 April 2018 18 Views

De┼čertul Sahara s-a extins cu circa 10% ├«n aproape 100 de ani, conform unui nou studiu efectuat recent ├«n Statele Unite ┼či publicat la sf├ór┼čitul s─âpt─âm├ónii trecute.

Deșertul Sahara s-a extins cu 10%

Sahara, cel mai mare de┼čert din lume (are o suprafa╚Ť─â de 9,2 milioane de km. p─âtra╚Ťi, aproape c├ót SUA) s-a extins cu o suprafa┼ú─â ├«ntre 11% ┼či 18%, ├«n func┼úie de anotimp, potrivit studiului publicat joi ├«n American Meteorological Society’s Journal of Climate, citat de UPI.

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â au analizat datele privind precipita┼úiile anuale ├«nregistrate pe teritoriul Africii ├«ntre anii 1920 ┼či 2013. C├ónd media anual─â a precipita┼úiilor este de 10 centimetri de ploaie pe an sau mai mic─â, zona respectiv─â este considerat─â de┼čert, noteaz─â sursa citat─â.

Tendin┼úele din Africa conform c─ârora verile c─âlduroase devin mai fierbin┼úi, iar sezoanele ploioase devin mai rare sunt asociate cu factori care includ cre┼čterea cantit─â┼úii de gaze cu efect de ser─â ┼či a aerosolilor din atmosfer─â”, a declarat ├«ntr-un comunicat de pres─â Ming Cai, director de program ├«n cadrul Departamentului pentru ┼čtiin┼úe atmosferice ┼či geospa┼úiale a Funda┼úiei Na┼úionale pentru ┼×tiin┼ú─â din Statele Unite, care a finan┼úat cercetarea.

Aceste tendin┼úe au un efect devastator asupra oamenilor care tr─âiesc ├«n Africa, ale c─âror vie┼úi depind de economiile bazate pe agricultur─â”, a ad─âugat Cai.

Cea mai semnificativ─â extindere a de┼čertului a fost observat─â ├«n timpul verilor, c├ónd Sahara a crescut cu 16% pe parcursul a 93 de ani. La fel ca ├«n cazul altor suprafe┼úe de┼čertice, grani╚Ťele de┼čertului Sahara fluctueaz─â ├«n func┼úie de anotimpuri, respectiv de c├ót de secetoase sunt iernile ╚Öi c├ót de umede sunt verile.

Cele mai mari diferen┼úe au avut loc ├«n zonele din nordul ┼či sudul acestui de┼čert.

Cercet─âtori cred c─â o treime din procesul de expansiune poate fi atribuit─â schimb─ârilor climatice determinate de om, iar restul de dou─â treimi sunt asociate ciclurilor climatice naturale.

De obicei de┼čerturile se formeaz─â ├«n regiunile subtropicale din cauza circula┼úiei atmosferice Hadley care face ca aerul de la suprafa┼ú─â s─â se ridice la Ecuator ┼či s─â coboare ├«n zonele subtropicale”, a declarat Sumant Nigam, om de ┼čtiin┼ú─â specializat ├«n ┼čtiin┼úa atmosferic─â ┼či a oceanelor la Universitatea Maryland. Aceast─â circula┼úie atmosferic─â are un efect de uscare.

Este probabil ca schimb─ârile climatice s─â accentueze circula┼úia Hadley care face ca de╚Öerturile subtropicale s─â avanseze spre nord”, a mai spus Nigam, ad─âug├ónd c─â expansiunea c─âtre sud a Sahara sugereaz─â c─â acolo lucreaz─â ni╚Öte mecanisme adi┼úionale”.

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â vor s─â cerceteze ├«n profunzime aceste poten┼úiale cauze.

Urm─âtorul nostru pas va fi s─â afl─âm ce cauzeaz─â aceste tendin┼úe, ├«n Sahara, dar ┼či ├«n alte regiuni”, a declarat Natalie Thomas, unul dintre autorii principali ai studiului, om de ┼čtiin┼ú─â la Maryland.

Extinderea zonelor aride va avea consecinţe devastatoare asupra culturilor agricole, au notat cercetătorii.

Am ├«nceput deja s─â analiz─âm tendin┼úele temperaturilor sezoniere din America de Nord”, a spus Thomas. “Aici, iernile devin mai calde, ├«ns─â verile se men┼úin aproximativ la fel. ├Än Africa, g─âsim opusul – iernile sunt stabile, ├«ns─â verile devin mai c─âlduroase. A┼čadar, efectele din Africa sunt deja mai severe”, a ad─âugat ea.

Comentarii

comentarii