Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Marea Britanie. Deșeurile alimentare încă ambalate devin hrană pentru animale

Bucăți foarte mici de plastic ajung în lanțul trofic pentru că în Marea Britanie este legal ca resturile alimentare care sunt salvate de la groapa de gunoi și devin hrană pentru animale să conțină 0,15% din ambalaje.

Un fermier britanic, Andrew Rock, care deține o mică fermă de porci, le-a atras atenția celor de la The Guardian că în mâncarea cu care își hrănește animalele a găsit bucăți mici de plastic. Acesta a urmărit timp de câteva luni hrana și bucățile de plastic apăreau aproape la fiecare masă a porcilor.

A presupus că angajații companiei de hrană pentru animale scăpau mănușile în compoziție, atunci când lucrau. Însă atunci când a contactat distribuitorul, Rock a primit răspunsul că acesta era procesul legal de a transforma deșeurile alimentare, încă ambalate, în hrană pentru animale.

Peste 650.000 de tone de mâncare, de la pâine până la batoane de Mars, sunt salvate de a ajunge la groapa de gunoi în fiecare an și transformate în hrană pentru animale, în Marea Britanie, potrivit The Guardian. Sistemul care desface ambalajele nu poate dezlipi chiar tot plasticul, așa că există o marjă de eroare de 0,15% permisă de Agenția pentru Standardele Alimentare. Oficial, la nivelul Uniunii Europene, nivelul de plastic care ar trebui să existe în mâncarea animalelor este zero, dar multe țări tolerează aceeași limită, de 0,15%, mai spun jurnaliștii britanici.

„Cred că singurii oameni care nu sunt șocați de asta sunt cei care sunt implicați în producerea hranei pentru animale. Am fost uimit de detașarea cu care mi-au transmis asta”, a spus fermierul Rock.

Marea Britanie. Deșeurile alimentare încă ambalate devin mâncare pentru animale
Foto: The Guardian/Andrew Rock

„Este o lipsă de transparență privind ce au mâncat animalele care sunt consumate de către cetățeni. Aceștia nu au pur și simplu cum să știe ce mănâncă de fapt”, a declarat Heather Leslie, ecotoxicologist specializat în microplastic de la Universitatea Vrije din Amsterdam.

„Bucăți mici de microplastic se desprind de bucățile mai mari, în timpul procesului de hrănire, iar acestea sunt, credem noi, chiar mai periculoase pentru sănătatea animalelor. Știm de zeci de ani că, după ingerare, particulele fine de plastic trec de bariera intestinală a mamiferelor și intră în sânge. Există deja teste pe porci, câini, șobolani și pui. Din sânge, pot fi transportate către țesuturi și organe. Știam asta din studiile pe șobolani”, a mai spus aceasta.

Green Report Shop Produse alimentare eco

Ea a subliniat, totuși, că impactul chimicalelor din mediul înconjurător asupra oamenilor și animalelor este atât de mare, încât este dificil de spus ce impact are plasticul din hrana animalelor: „Am produs până acum opt miliarde de tone de plastic. Până în 2050 vor fi 25 de miliarde de tone pe planetă. Producția de chimicale este în creștere”.

La nivel global, o treime din toată mâncarea produsă pentru consumul uman este irosită pe traseul de la fermă în farfurie. Această mâncare aruncată necesită o pătrime din apa consumată în agricultură, o suprafață de pământ de mărimea Chinei și este responsabilă de 8% din emisiile de gaz cu efect de seră la nivel mondial.

spot_img

Ultimele știri